PDSZ: szabotálja a tanársztrájk szervezését a kormány

HírKlikk 2022. január 27. 17:47 2022. jan. 27. 17:47

A szakszervezet szerint egy alkotmányos alapjogot vonna meg az oktatásban dolgozóktól a kormány.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Ne dolgozz ingyen! oldalon Kisfaludy László helyettes államtitkár elégséges szolgáltatásról szóló levelét értékelte úgy, hogy „a kormány már nem is titkolja, szabotálja a sztrájk szervezését” – írja az atv.hu.

A helyettes államtitkár ugyanis azt reagálta a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös javaslatára, hogy „a sztrájk alatt a tanulók tanuláshoz, művelődéshez való joga nem sérülhet, ezért továbbra is úgy gondolják, hogy a sztrájk ideje alatt valamennyi ideig tanítani is kell, mi több az elmaradt órákat február 28-áig pótolni is kell!”.

A két szakszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy ez még a korábbi megállapodáshoz képest is visszalépés, ugyanis akkor az órák 75 százalékának megtartása volt a terv, a mostani levél pedig azt jelenti, hogy gyakorlatilag a sztrájk alatti foglalkozások 100 százalékát meg kell tartani.

Emlékeztettek rá, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 30. § (3) bekezdése a rendkívüli szünet elrendelése miatt elmaradt tanórákkal kapcsolatban úgy rendelkezik, azok pótlása csak akkor szükséges, ha az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani. Szerintük nem indokolt, hogy a sztrájk miatt kieső tanítási óráknál ettől eltérően járjanak el.

Forrás: atv.hu