A példátlan támogatás ellenére is zsugorodik a romániai magyar sajtó

HírKlikk 2021. január 17. 12:30 2021. jan. 17. 12:30

Egy újabb magyar nyelvű erdélyi lap, a nagyváradi Várad folyóirat megszűnése apropóján közöl összeállítást a Jelen „Milliárdos támogatások ellenére a megszűnés határán a romániai magyar sajtó” címmel. A Várad nem egy volt az erdélyi magyar sajtókiadványok között, hanem egyike az utolsó kiadványoknak. S hogy milyen szerepet játszik mindebben a magyar kormány? 

Dacára az utóbbi évek példátlan sajtótámogatásainak, az erdélyi magyar sajtó – a támogatások növekedésével párhuzamosan – folyamatosan zsugorodik – olvasható a Jelen cikkében. Országos terjesztésű magyar nyelvű napi- és hetilap ma már nincs Romániában. Holott magyar nyelvű napilap 1947-től folyamatosan megjelent, még a Ceausescu-rendszer legkeményebb éveiben is, igaz, többször nevet váltott. A Romániai Magyar Szót Bukarestben szerkesztették a háború után, 1953-tól Előre néven jelent meg 1989-ig, majd újra Romániai Magyar Szóként került az olvasók asztalára 2005-ig, amikor gazdasági okok miatt újjászervezték a szerkesztőséget, a kiadóvállalatot. 2012-ig Új Magyar Szóként sikerült fenntartani, majd végleg az internetre szorult, ma maszol.ro címen folyik tartalomgyártás.

A Romániai Magyar Szót, az Új Magyar Szót, illetve a maszol.ro-t az RMDSZ lapjaként tartották számon, és a rendszerváltás utáni hosszú életét, viszonylagos stabilitását is ezzel magyarázták. A Krónika már nem tud országos kitekintést nyújtani, s csak azért működik még mindig, mert ez egyike a magyar kormánypárt kiemelten támogatott lapjainak, a „Fidesz lapjaként” emlegetik Erdélyben. 

Az elmúlt évtized közepén kezdődött meg a romániai magyar sajtó „ellenzéki”, a Fidesszel szemben kritikus, vagy épp semlegességre törekvő részének a felszámolása (amikor a Kelemen Hunor vezette szövetség közeledni kezdett a magyar kormánypárthoz). A szintén Nagyváradon szerkesztett Erdélyi Riport című hetilapot 2016 decemberében szüntette meg az azt kiadó (az RMDSZ-hez közelálló) Progress Alapítvány, amelyik azóta is kiadója a hangvételt váltott maszol.ro internetes oldalnak, majd eltűntek az RMDSZ-kritikus hangok mellett, a Fidesz-kritikus hangok is. 

További részletek és érdekességek az ottani összefonódásokról itt olvashatók.