Pénzbírságot kaphat a kormány

HírKlikk 2020. július 10. 18:13 2020. júl. 10. 18:13

Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos levegőterhelés-csökkentési programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is – írja a mfor.

A Levegő Munkacsoport július másodikán fordult az Agrárminisztériumhoz, pont azon a napon, amikor az Európai Bizottság kiadta közleményét, amelyben felszólítja a magyar kormányt  az egyes légköri szennyező anyagok nemzeti kibocsátásának csökkentéséről szóló irányelv (NEC irányelv) összes követelményének teljesítésére.

A NEC irányelv a kén-dioxid (SO2), a nitrogénoxidok (NOx), a metántól eltérő illékony szerves vegyületek (NMVOC), az ammónia (NH3) és a finom szálló por (PM2,5) kibocsátásának csökkentésére ír elő kötelezettségeket.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy nem megfelelőek az éves kibocsátási nyilvántartások, valamint az energia- és fűtési rendszerek üzemeltetésével kapcsolatos szabályok sem jók.

Szerintük az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések sem követik teljes mértékben az irányelv kötelező előírásait.

A hírportál arról is beszámol, hogy a magyar kormány a hiányosságok pótlására három hónapot kapott. Amennyiben nem teljesítik kötelezettségeiket, abban az esetben az Európai Bíróságig is mehet az ügy, s az ítélet pénzügyi szankció is lehet.

„Már az OLP előkészítése során felhívtuk a kormány figyelmét arra, hogy a súlyos légszennyezés egyik fő oka a széles körben elterjedt lakossági hulladékégetés. Azt is elmondtuk, hogy nagymértékben rontja a levegő minőségét, hogy évről-évre több mint 100 ezer használt, elavult autót hoznak be az országba. Sürgető a lakásállomány energetikai korszerűsítésének jelentős felgyorsítása is. Ugyanakkor ezen problémák megoldására lényegében semmit nem irányoz elő az OLP” – mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Forrás: mfor.hu