Pénzcentrum: ez a Balaton 7 legbűnösebb települése

HírKlikk 2020. augusztus 10. 05:30 2020. aug. 10. 05:30

A Pénzcentrum 60 nap bűnügyi statisztikai adatait elemezve utánajárt, hogy öt különböző, tulajdon elleni bűncselekmény számai alapján mely Balaton-parti településen történt a legtöbb jogsértés.

Tulajdon elleni szabálysértést – amikor a kár 50 ezer forint alatti – a vizsgált időszakban összesen 93-at rögzített a Digitális Térképészeti Rendszer bűnügyi térképe a Balaton közvetlen partján fekvő településeken. A legtöbbet, szám szerint 40-et Siófokon, a második legtöbbet, tízet Keszthelyen, míg a harmadik legtöbbet Balatonfüreden, összesen hetet. 

A dobogótól egyetlen bűncselekménnyel maradt le Balatonalmádi, ott összesen hat ilyen jellegű bűntényt regisztráltak. A többi településen nem haladta meg az ötöt a tulajdoni ellen elkövetett szabálysértések száma, ám egynél több esetet még így is összesen tíz településen jegyeztek.

A vizsgált időszakban a Balaton-menti településeken összesen 36 lopást regisztráltak. A legtöbbet Siófokon, szám szerint kilencet, míg a második helyen hármas holtverseny alakult ki Balatonszárszó, Keszthely és Balatonfüred között, egyaránt négy regisztrált bűncselekménnyel. A harmadik helyen – szintén holtversenyben – Zamárdi és Balatonalmádi végzett három-három elkövetéssel.

A legdurvább, tettlegességig fajuló tulajdon elleni bűncselekményt, rablást, hatot regisztráltak a Pénzcentrum által vizsgált időszakban a Balaton-parti településeken. A legtöbbet, hármat, Balatonszárszón, a második legtöbbet Siófokon (kettő), illetve egyet Balatonfüreden. 

A legtöbb gépkocsi feltörést, összesen nyolcat.Siófokon regisztrálták május 8. és július 7. között. Ezen felül, összesen még három Balaton-menti településen törtek fel kocsikat, kettőt Balatonfűzfőn (egyetlen napon), egyet-egyet pedig Balatonfőkajáron, illetve Fonyódon. 

Gépkocsi lopás ugyanakkor csupán egyetlen Balaton-parti településen történt, ez pedig Keszthely volt.

A portál a fenti számok alapján, összeállította a Top 5 legbűnösebb Balaton parti település listáját:

  • Siófok – 59 regisztrált esetszám
  • Keszthely – 15 regisztrált esetszám
  • Balatonfüred – 12 regisztrált esetszám
  • Balatonalmádi – 9 regisztrált esetszám
  • Balatonszárszó – 9 regisztrált esetszám
  • Balatonlelle – 5 regisztrált esetszám
  • Balatonfűzfő – 5 regisztrált esetszám
Forrás: Pénzcentrum