Pénzt kell juttatni a munkájukat elvesztőknek!

HírKlikk 2020. április 8. 08:23 2020. ápr. 8. 08:23

A munkájukat elvesztőknek nem szabad elengedni a kezüket, pénzt kell nekik juttatni, mert ha nem, lecsúsznak és nem tudnak visszatérni a munkaerőpiacra – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke kedden, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Ezért mondja az MSZP – öt pontos védelmi csomagjának részeként –, hogy a három hónapos álláskeresési támogatást ki kell bővíteni kilenc hónapra, és az összege minimum havi 100 000 forint legyen.

Ha tömegeket hagynak anyagi források nélkül, akkor kinek fogják eladni a nagyvállalatok, amit termelnek? – tette föl a kérdést. Úgy nem marad kereslet, és a gazdaságot nem fogja tudni visszaépíteni „egyik kormány sem”.

„A nap végén ezek az emberek (…) olyan szinten fognak elmerülni és lecsúszni, hogy a mindenkori kormányoknak sokkal nagyobb forrásokat kell majd megmozdítani azért, hogy őket újra a munkaerőpiacra visszahozza, mint ha most megfogná a kezüket és átmenetileg pénzhez juttatná” – mondta.

„Ez az óriási filozófiai különbség (…) a Fidesz gazdaságpolitikája és a baloldali gazdaságpolitika között” – tette hozzá.

A kormány gondolkodásmódját, hogy nem az embereknek juttat pénzt, hanem inkább a gazdaságot pörgetné fel, nagyon rossznak nevezte.

„Nemcsak hogy rossz gondolkodásmód, de szerintem nem humánus. Modern civilizációban nem megengedett, (…) de nem is hatékony” – mondta.

A kormány részmunkaidős támogatása nem fog segítséget nyújtani azoknak az embereknek, akiknek nincs pénzük, mert elvesztik a munkájukat, és azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, akik elvesztették minden bevételüket – mutatott rá.

„Ha körülnézünk”, most minden más kormány az embereket, és a kis-és középvállalatokat juttatja pénzhez, „hogy ne merüljenek el”.

„Felháborítónak” nevezte, hogy a Fidesz „előbb gondol a turizmusban is 600 milliárddal saját magára”, mert azt a szektort „teljes mértékben” az új nemzeti tőkésosztály, a Fideszhez közeli vállalkozók és a miniszterelnök családja uralja. „Sajnálom, hogy ők ma fontosabbak” – mondta.

Azt jósolta: hiába bánik a néppel „ilyen sanyarú módon” Orbán, nem fogja tudni tartani az új, 2,7 százalékos GDP-arányos hiánycélt sem, és nem fogja tudni elkerülni sem a béremelést, sem a munkanélküli ellátás hosszabbítását.

A nyugdíjasoknál egyértelműnek nevezte, hogy a 2,8 százalékos idei nyugdíjemelés „az semmi”, már elfogyott gyógyszerre és élelmiszerre. A nyugdíjasoknak most van szükségük pénzre, ezért 6,5 százalékos rendes nyugdíjemelés kell és az év végén inflációval korrigált nyugdíj-kiegészítést azonnal fizessék ki nekik, hiszen nem tudni, „megkapják-e valaha” a kormány által ígért plusznyugdíjat.

A családokat a GYES, a GYET és a családi pótlék megduplázásával kellene segíteni – mondta.

A szociális ágazatban dolgozóknak is egyszeri 500 000 forintos juttatást és védőfelszerelést követelt, hivatkozva például a nyugdíjas otthonokban előforduló egyre több koronavírusos megbetegedésre.

Kunhalmi azt jósolta: „elképesztő”, több százezres munkanélküliség lesz, mert a járvány még csak később fog tetőzni. Már ma is 4-5 000 ember veszíti el a munkáját naponta, márpedig aki ma munkanélküli lesz, az három-négy hónapon belül nem fog állást találni.

Forrás: Hírklikk