Pénzügyi csodák a Kósa-családban

HírKlikk 2017. december 27. 08:10 2017. dec. 27. 08:10

Nemrég derült ki, hogy Kósa Lajos felesége hatmillió forintét vehetett meg egy százmilliós céget, most pedig a tárca nélküli miniszter édesanyjának sikeres üzletéről számolt be a Népszava.

A történet jó régen kezdődött, Kósa Lajos távolabbi rokonainak sertéstelepével. A Szilágyi családnak jó húsz éve volt egy Szalka-Pig nevű cége, amely egy sertésüzemet működtetett Mátészalkán. Az üzlet egész jól ment, 2013-ban azonban adóssága 378 millió forintra nőtt, tönkrement. A céget felszámolták, hitelező vitte a 220 milliós jelzáloggal terhelt sertéstelepet.

Ekkor lépett a képbe Kósa Lajos ma 82 éves édesanyja, aki ugyan korábban nem túl nagy érdeklődést mutatott a sertéstenyésztés iránt, nyugdíjazását megelőzően védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozott. Mindenesetre Kósa Lajosné Bacskó Katalin felerészben bevásárolta magát a nagyobbik Szilágyi-fiú meglehetősen gyengén muzsikáló zöldség-gyümölcsös kereskedőcégébe, a Méker Kft.-be.

A tranzakció után a cég főtevékenységét 2015 februárjában sertéstenyésztésre változtatták, majd a cég székhelyét átvitték Mátészalkára. 2015 végén pedig az addig (2014-es mérlege szerint) mindössze 70 ezer forint saját tőkével és 210 ezer forintos eszközállománnyal rendelkező cég megvette a sertéstelepet.

Addigra persze már pénz is volt az év közben veszteséges cégben. A 70 ezres saját tőke ugyanis hirtelen 67 millióra nőtt.

De még ez a 67 millió sem fedezi a sertéstelep árát, amit a felszámoló korábban 345 milliós irányáron próbált eladni. Az üzlet mindenesetre bejött. a Méker Kft. tavaly már 30 milliós tiszta profitot ért el.
Forrás: nepszava.hu