Pert indít az Emmi ellen a Magyar Helsinki Bizottság

HírKlikk 2020. május 25. 19:30 2020. máj. 25. 19:30

A Helsinki Bizottság pert indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ellen, amiért megtagadták annak a dokumentumnak a kiadását, amelyben Kásler Miklós felszólította a kórházak vezetőit a kórházak részleges kiürítésére – áll a jogvédő szervezet közleményében.

A tárca szerint, a kért irat további döntéseket készít elő, ezért nem adható ki, ám a Magyar Helsinki Bizottság úgy véli, a kért irat már maga a döntés – de ha további döntéshez használnák, akkor sem lenne titkolható egy demokráciában.

Ahogy arra a jogvédő szervezet közleményében emlékeztet, az operatív törzs április 15-i közleményében a következő adatok szerepeltek:

„április 19-ig a kórházaknak 50%-os ágykapacitást kell előkészíteni. Tehát 100 kórházi ágyból 50 ágyat kell felszabadítani a koronavírus-fertőzöttek kórházi ellátására. A következő ütemben ezt 60%-ra kell majd növelni, vagyis 100 ágyból 60 ágynak kell majd készen állnia koronavírusos betegek ellátására.”

A Helsinki ezek alapján feltételezte, hogy a döntést az illetékes szaktárca hozta, ezért adatkéréssel fordult a minisztériumhoz, hogy küldje meg azt a dokumentumot, amelyben elrendelték a kórházak ágyainak előbb 50, majd 60 százalékos felszabadítását, azaz a kórházak részleges és gyors kiürítését.

Az Emmi azonban az adatkérés teljesítését megtagadta, azzal a már említett magyarázattal, hogy a kért dokumentum további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja.

Egyre több a kérdőjel. Hogyan mondhatja a miniszter, hogy nem volt utasítás, amikor a minisztériuma meg azt mondja, hogy van, de az döntéselőkészítő irat? És vajon milyen jövőbeni döntést készít elő a kórházi ágyak tömegének felszabadítása? 

A miniszter nagy jelentőségű döntése emberek élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát korlátozhatta, de mindenképpen súlyos megpróbáltatásokat jelentett betegnek és családjának egyaránt – szól a közlemény.