"Perverz kitaláció az EU által vizionált Orbán-veszély"

HírKlikk 2018. szeptember 18. 18:02 2018. szept. 18. 18:02

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Az ideológia és a radikalizmus győzedelmeskedik a józan ész és a mértéktartás felett - állapítja meg. Szerinte az európai parlamenti képviselők többsége Orbán Viktor migrációs politikája miatt szavazta meg a 7. cikk szerinti eljárás megindítását.

A migránsok beáramlása elleni védekezés a Fidesz választási programjának fő pontja volt, az uniós szinten hozott döntés ezért "ténylegesen megsérti az uniós tagállamok szuverenitásának elvét".

Az Orbán-kormányt a magyarok azért is választották újra, mert a kommunizmus uniformizáló törekvéseinek évtizedei után - a többi közép-európai nemzethez hasonlóan - fontosnak tartják kulturális identitásukat, tudják, hová vezet az egységesítő, nemzetellenes ideológia - hangsúlyozta Lisicki.

Az uniós politikusok egy részének hasonló elképzelése van az egységről, mint a volt kommunista elvtársaknak - teszi hozzá. 

Mind nyilvánvalóbb, hogy "az új baloldal ideológusai" tervük megvalósításához habozás nélkül erőszakhoz folyamodnak, kihasználják jelenlegi politikai túlsúlyukat, s az engedetlenekkel szemben a fenyítés eszközeit alkalmazzák - állapítja meg. Ez a gőg és elvakultság megnyilvánulása - írja, és arra figyelmeztet, hogy az EU-ban mindez az euroszkeptikus hangulatokat erősíti.

Magyarország esetében a szankciókkal való fenyegetés, a lejáratási és megszégyenítési próbálkozások növelhetik a kormány támogatottságát - állapítja meg. Egy biztos: ahogyan korábban Lengyelország az unióval folytatott vitájában számíthatott Magyarországra, úgy Budapest is számíthat Varsóra. A 2019-es európai parlamenti választások után pedig újabb országok csatlakozhatnak hozzájuk - zárja cikkét a főszerkesztő.

Az Adevarul című román liberális napilap internetes kiadásának véleményrovatában Traian Ungureanu néppárti európai parlamenti képviselő bírálta az Európai Parlamentet a Sargentini-jelentés elfogadásáért, és "perverz kitalációnak" vélte az EU által vizionált Orbán-veszélyt. 

Álláspontja szerint Orbán Viktort azért támadják, mert elutasítja, hogy haladáspárti liberális legyen, és ezáltal nem tartozik az EU-konformnak tekintett többséghez. A cikkíró szerint ez továbbfejlesztett kommunista magatartás.

"Akárcsak a kommunisták idején: mindenkinek jogában áll a saját szavaival elmondani azt, amit mi gondolunk" - példázta az EU álláspontját az EP-képviselő. Úgy vélte: a különbség az, hogy már nem társítanak ehhez fizikai erőt. Szerinte Sztálin elpirulna, ha látná, hogy gulág és közös sírok nélkül is működik a rendszer "a haladás, a sokszínűség jegyében, békésen és a jobbik világ elismerése mellett". 

Traian Ungureanu szerint azt az üzenetet kellene Brüsszelbe közvetíteni, hogy "a kelet-európai szolidaritás is európai".