Pető Iván: Orbán erkölcstelen, de nem elmebeteg

HírKlikk 2018. november 18. 07:09 2018. nov. 18. 07:09

Pető Iván interjút adott a Népszavának. Az egykori SZDSZ meghatározó politikusa elmondta a véleményét Orbán Viktorról is.

Pető Iván Orbán Viktort nemcsak azokban az időkben tartotta tehetségesnek, amikor a nézeteik még közel álltak egymáshoz.

„Mindig vitatkozom azokkal az ismerőseimmel, akik Orbánt elmebeteg, pszichésen súlyosan sérült emberként jellemzik. Én rendkívül tudatos, erkölcstelen politikusnak tartom. Talán nem kell magyaráznom, mi a különbség a politikus és az államférfi között. Az erkölcstelen helyett, persze, keményebb jelzőket is használhatnék rá.”

Pető szerint Orbánnak jó érzéke van ahhoz, hogy eltalálja, mit akar hallani a lakosság, és kellő bátorsága ahhoz, hogy politikai hazardírozásba fogjon. Elsőként talált rá a migránsügyre, amiről kevesen gondolták volna, hogy a politikai haszonszerzés szempontjából ennyire nyerő húzás lehet. Külföldi terepen ügyesen alkalmazza azt a technikát, amit saját maga nevezett el pávatáncnak.

Pető Iván úgy vélte, Orbán egy normális demokráciában napok alatt megbukna a pökhendiségével. Szerinte csak a focimeccsekre röpködése elegendő lenne ahhoz, hogy ne maradhasson talpon.

„Ehhez képest szemrebbenés nélkül közli, hogy ez így volt és így is marad – a népszerűsége pedig nem csökken. Ilyen körülmények között nagyon nehéz dolga van az ellenzéknek.”

Az ellenzéki összefogásról elmondta, hogy lehet csodafegyverként hinni benne, de a demokrácia természetéből az következne, hogy a sokféle politikai nézetet külön induló pártok jelenítsék meg. A bajnak azt tartja, hogy az átírt választójogi törvény miatt technikailag nincs más mód, csak az összefogás.

Ennek megvalósulását azonban elképzelhetetlennek tartja olyan pártok között, amelyek – finoman szólva – nem kedvelik egymást. Ha netán mégis létrejönne legalább a demokrácia elkötelezettjeinek összefogása, a mai felállásban az ellenzék akkor se lenne képes működőképes kormányt alakítani. A Fidesz összeomlása tudna szerinte új helyzetet kitermelni..

„A leginkább kézben tartott diktatúrák is kipukkannak valahogy. Addig is folyton jelezni kell, hogy nem tetszik, ami az országban zajlik. Minden egyes tiltakozásnak, aláírásgyűjtésnek és demonstrációnak van értelme.”

A teljes interjú ide kattintva olvasható.