"Péterfalvi Attila nem a magyar népet, hanem Orbán Viktort szolgálja"

NVZS 2019. április 3. 11:43 2019. ápr. 3. 11:43

„Egyelőre még ügyvéd vizsgálja, hogy lesz-e halasztó hatálya annak, hogy bírósági úton megtámadjuk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság által ránk kirótt 11 millió forintos büntetést, ha nem lesz, akkor még az Európai Parlamenti választások előtt be kell fizetnünk a pénzt, ami a kampányra szánt teljes keret mintegy tíz százaléka” – mondta a Hírklikknek Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, európai parlamenti képviselő.

„A beadvány már elkészült a két napja megkapott NAIH-határozat ellen, pillanatokon belül be is fogjuk nyújtani” – közölte megkeresésünkre Molnár Csaba. Kérdésünkre, hogy lesz-e annak hallasztó hatálya, azt válaszolta, hogy ezt még nem tudják, mert különleges eljárás alá esik az ügy, de ők arra készülnek, hogy harminc napon belül be kell fizetniük a kiszabott bírságot. Azaz, 11 millió forinttal kevesebb fog jutni az EP választási kampányukra, ami a teljes összeg mintegy tizede.

„Pedig önmagában is nagyon kevés, szinte semmire nem elég az a nagyjából százmillió forint, amit össze tudtunk spórolni a kampányra, amihez nem jár állami támogatás” – közölte Molnár Csaba, aki kérdésünkre elmondta azt is, hogy a pénzből az Interneten, a közösségi médián, a Facebookon, stb. tudnak majd kampányolni, illetve ebből fedezik majd a választókkal való közvetlen találkozókat. Jelen állás szerint nem lesz közterületi reklámjuk, ami pedig a láthatóság miatt fontos lehetne.

A bírságot egy tavaly nyáron történt ügy miatt kapta a DK, ráadásul egy olyan ügy miatt, amelyben a párt maga volt az áldozat. Heckerek feltörték egyik inaktív oldalukat, s a DK azért nem tett feljelentést, mert az az adatvédelmi hatóság feladata lett volna. A párt tudomása szerint azonban nem indult ilyen eljárás, ezzel szermben a NAIHK a pártra rótt ki egy olyan pénzbírságot „véletlenül” éppen az EP-választások előtt két hónappal, amelynek fizetési határideje harminc napban van megszabva. 

„Felháborító, hogy az adatvédelmi hatóság így avatkozik bele a kampányba, s próbálja ellehetetleníteni a DK választási esélyeit” – olvasható a DK honlapján. „Amikor leégett az irodánk, az ÁSZ kezdett el fenyegetőzni, hogy bírságolni fog, ha valamilyen papírunk hiányzik. Amikor hackerek törvénytelenül adatokat loptak el tőlünk, akkor az adatvédelmi hatóság bírságol minket. Ha legközelebb elüt minket az utcán egy autó, akkor kinek kell majd bírságot fizetnünk, a közlekedési hatóságnak?”  – tette fel a kérdést Molnár Csaba. Egy újabb állami intézmény vezetője, most a NAIH-ot vezető Péterfalvi Attila mutatta meg, hogy nem a magyar népet, hanem Orbán Viktort és illiberális rendszerét szolgálja – áll a DK közleményében.