Petschnig Mária Zita: a háztartások fogyasztásának harmadát eltapsolta a kormány a választásra

HírKlikk 2022. június 12. 07:15 2022. jún. 12. 07:15

A kormány a biztonság és béke költségvetéseként, a szakközgazdászok optimista tragédiaként definiálják a jövő évi büdzsé múlt héten a parlament elé terjesztett tervezetét. Petschnig Mária Zita ez utóbbihoz közelítő véleményét osztotta meg Németh Péterrel, a Klikk TV Mélyvíz című adásában.

„Ezt nehéz állami költségvetésnek nevezni” – summázta a Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett dokumentumról alkotott álláspontját a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa. „Nem felel meg azoknak a követelményeknek, hogy tájékoztatást adjon a kormány költségvetési politikájáról. Arról, hogy mégis milyen ágazatokat hogyan, miként próbálna erősíteni, normális prioritásokat mutasson be. Ez a költségvetés egyszerűen átláthatatlan. A költségvetési tanácsnak ezt május végén, amikor benyújtották, azonnal vissza kellett volna dobnia.”

Hatalmas slendriánságnak tartja, hogy merték hagyni így kidolgozni a tervezetet, amikor jól érzékelhetően, még az előző kormány miniszteriális felépítése is érezhető a kidolgozáson. „Május elején még az Emmi neve is szerepelt benne, ezt legalább kijavították.”

Petschnig Mária Zita szerint követhetetlen, hogy az új kormányzati struktúrában melyik tárca mennyit kap, „nincs mihez viszonyítani. Amihez próbál igazodni a ’23-as előterjesztés, az a ’22-es tervszám. Amit vagy több tucatszor módosítottak, hiszen a 2022-es költségvetést már tavaly elkezdték feltépkedni és a választásokra készülve, kiszórtak 1800 milliárd forint többletet, ami rettenetesen nagy összeg. A háztartások fogyasztásának hozzávetőleg harmada. Ez pedig nem volt benne a ’22-es költségvetésben.”

A ’22-es költségvetésben azzal szemben, amivel most számolnak, 5000 milliárddal kisebb a bruttó hazai termék – az inflációnak köszönhetően. „Most akkor miről beszélünk? Senki nem tud semmit, ezt tudom mondani. Nem is tartom minősíthetőnek ezt a költségvetést. Ilyen még azért nem volt és a költségvetési tanács mindezt nem kifogásolta” – sorolta a makacs tényeket Petschnig Mária Zita. A költségvetési sorok közt az kiolvasható, hogy az a pálya, amire ezt építették, minden oldalról igen nagy mértékben felültervezett. „Önbecsapás, parasztvakítás megy.”

A most összeállított költségvetésben nem szerepel többlet bérkiáramlás, szó sincs tehát arról, hogy rendezni terveznék például a pedagógusok fizetését. „Prioritásokat határoznak meg, mint például a családok támogatása. Az ember azt hinné, hogy végre, több jut erre. Erről azonban szó sincs. Ugyanarról van szó, mint ami eddig volt. Családi lakástámogatás, családi adókedvezmények, de szó sincs teszem azt a családi pótlék emeléséről. A prioritás esetükben azt jelenti, hogy nem vesznek el ezektől a rétegektől. Másoktól viszont valószínűleg igen.” 

A Klikk TV Mélyvíz című adása itt nézhető meg.

Forrás: Hírklikk