Pikó: a második lesz majd az első

Kardos Ernő 2019. december 12. 06:57 2019. dec. 12. 06:57

Meglehetősen propaganda ízű lett a Józsefvárosi Újság első száma, ami az önkormányzati választások után, némi késéssel jelent meg. Az új polgármester, Pikó András szerint, néhány napon belül kijavítják a hibát.

Ezen a héten már nem a fideszes Sára Botondot, a nyócker korábbi polgármesterét, hanem a helyére Momentum-támogatással érkező Pikó Andrást sztárolja a Józsefvárosi Újság legfrissebb száma. Két oldalon keresztül Pikó-programismertetőt, plusz Pikó-interjút és sok Pikó-fotót – egészen pontosan nyolc darabot – számolt meg a Mérce újságírója.

Pedig az új polgármester, Pikó András a kampányban még azt ígérte, hogy ennek véget fog vetni, s többször ígérte, hogy a jövőben az ellenzéki képviselőket is megszólaltatják majd a lapban.

Az első lapszámban ez nem sikerült.

Bár az ellenzék névsora kétségtelenül megjelent az újságban, de bemutatásuk elég gunyorosra sikerült. A Mérce újságírója szóvá is teszi, hogy a kerületi lapnak valóban alapvető feladata, hogy foglalkozzék az önkormányzat ügyeivel, mutassa be a helyi lakosoknak az új polgármestert, és írjon a jövőről. Miközben persze megszólaltatja az ellenzéket is.

Az első lapszámban ez utóbbi sem sikerült.

Az sem derült ki, hogy az új Józsefvárosi Újság szerkesztői kínáltak-e egyáltalán lehetőséget a Fidesz ellenzékbe szorult képviselőinek – köztük Sára Botondnak –, vagy a nevezettek köszönték, nem éltek a megszólalás lehetőségével. Miután ez nem világos, megmaradt a gyanú, hogy Pikó „kormányon” ugyanazt csinálja, amit ellenzékben elítélt. A népszerű rádiós ugyanis azt ígérte, hogy véget vet az észak-koreai szintű propagandának. A jövőben az ellenzéket is megszólaltatják a helyi lapban.

Persze, nagyon messze van ez a mai, kritizált Józsefvárosi Újság attól, amely még a kampány előtt számában a 32-ből tíz oldalon keresztül foglalkozott a fideszes polgármester és a kormánypárti képviselők hőstetteivel. Az ellenzékről ők se írtak egy szót sem.

Tehát a kerületi lap első száma meg sem közelíti azt a fajta közszolgálati magatartást, amit gyakorló újságíróként Pikó András maga képviselt, s amit politikusként megígért.

A kritika után azonban Pikó nem vált elérhetetlenné, nem sértegette a Mérce újságíróját, hanem nyilatkozott a Klubrádióban, s a Facebookon is reagált a bírálatra. Mindenek előtt elfogadta a kritikát, s elmondta, hogy a hatalom átadás-átvétel zűrzavarában nem tudta felállítani az új szerkesztőséget, így rendkívül rossz körülmények között, egy alkalmi együttes szerkesztette a Józsefvárosi Újságot. A lapszámot a polgármester nem véleményezte, de felkért egy lap-ombudsmant, hogy a jövőben elemezze az önkormányzati lap minden számát.

Végül Pikó írásba adta, hogy a következő lapszám, ami december 18-án jelenik majd meg, biztos jobban fog sikerülni. És kielégíti majd minden józsefvárosi olvasó igényeit.

Vagyis a második lapszám lesz majd az első!