Pikó András beleragadt a fásuló józsefvárosi médiaháborúba

Harkai Péter 2019. december 17. 12:57 2019. dec. 17. 12:57

Egyre nagyobb vihart kavar a rádiós újságírás után polgármesterséget vállaló Pikó András önkormányzati oknyomozása, amellyel a kerületi lap előző vezetésének sajátos szerkesztőségi „hagyományait” igyekszik kitartóan feltérképezni.

A mai napig tolt szappanopera felmelegített fejezete egy  kvázi leleplező – elektronikus levélváltás tegnap esti publikálása, amellyel a józsefvárosi polgármester azt igazolja, hogy az előző garnitúra politikai engedélyéhez kötötték a helyi újság megjelenését.

A közösségi oldalára tegnap este bemásolt levelezéssel Pikó azt igyekszik bizonyítani, ami a szakmában tevékenykedők számára általánosan ismert tény, hogy a hajdanvolt főszerkesztő, Nyerges József, többek között a hajdanvolt polgármester, jelenleg a Fidesz-frakciót vezető Kocsis Máténak, sőt, az időközben a helyi választási bizottság tagjává vált Rimán Edina jegyzőnek is megküldte jóváhagyásra a Józsefváros című lap aktuálisan tervezett tartalmát.

Ami természetesen nem helyes, de amint ez a lehangoló lojalitás számtalan más kerületben, a legváltozatosabb politikai vezetések alatt is bevett gyakorlat volt.

Pikó polgármester mindezzel bizonyítékát találta annak, a valóban pitiáner, de brutális intézkedésnek, amely saját bevallása szerint, az átadás-átvétel folyamatában leginkább érthetetlen és megmagyarázhatatlan momentum volt a számára: a Józsefváros című lap szerkesztőségének teljes rendszerét törölték. Voltak gépek, ahonnan a háttértárolót is kiszerelték.

Mindezzel igazolva látja azt a nyilvánvaló tényt, hogy el akarták tüntetni a helyi újság direkt pártirányításának és kézi vezérlésű szerkesztési gyakorlatának a nyomait.

Pikó Andrásban mindez két kérdéskört vet fel:

„1. Mit keres a címzettek között Kocsis Máté frakcióvezető? Ha egy kerületi lap esetében a főszerkesztő szükségesnek tartja egyeztetni a tartalmakat a Fidesz egyik legfontosabb vezetőjével, a parlamenti frakcióvezetővel, mi lehet vajon a gyakorlat a fideszes sajtóbirodalom többi orgánumánál? Oda már a kérdéseket is a pártközpontban írják? Ha a közpénzből finanszírozott helyi újságot a választási kampányban ilyen módon sajátította ki a Fidesz, akkor válik igazán érthetővé az állami média fideszes lenyúlása és az ellenzék kiszorítása onnan.

2. Mit keres a címzettek között Rimán Edina, a helyi választási iroda vezetője? Nyilván a korábbi gyakorlatnak megfelelően, még jegyzői minőségében kapta meg a küldeményeket a szerkesztőségből, és ez felveti a kérdést, mennyire lehetett ő pártpolitikától független szereplő az elmúlt években? De Rimán ekkor már a helyi választási iroda vezetője volt, ebben a minőségében esküt tett arra, hogy őrködik a választás pártatlansága felett – ez az esküje hogyan volt összeegyeztethető azzal, hogy a fideszes frakcióvezetővel és polgármesterjelölttel közösen vesz részt a választási kampányban különösen elfogult Józsefváros újság informális szerkesztőbizottságában?”

A megszólított Kocsis Máté rögvest válaszolt is a kérdésekre: többek között azt üzeni immár polgármester kollégájának, hogy nincs itt semmi látnivaló: „Pikó polgármester szerint a Józsefváros újságot jóvá kellett hagynom. Nem kellett. Észrevételt tehettem a velem kapcsolatos írásokhoz. Kommunikációs trükkökkel nem lehet egy kerületet vezetni, mondtam már/.../”.

S bizony nem felejti el lecsapni a kétségtelenül magas ziccert, miszerint a lap első számában – az ígéretek ellenére – finoman szólva, túltengett a polgármesterről szóló anyag és annak fotóillusztrációi. Ezt később Pikó András azzal magyarázta, hogy terveztek interjút a Fidesz-frakció képviselőjével is, aki váratlanul lemondta a lehetőséget és így a számára biztosított felületet is a vele készült anyaggal töltötték ki.

Egy mindenesetre tény: a VIII. kerületben váltás történt október közepén. Most december van, közeledik a karácsony. A józsefvárosi önkormányzatnak minden eszköz a kezében van, hogy mind a helyi lap, mind a helyi közélet kérdésében megvalósíthassa reformelképzeléseit, ami szakít(hat) az elmúlt évek mocsárszagú berögződéseivel és előretekinthessen – a kényszerű hátrafelé nyilazás helyett.