Pikó András lemondásra szólította fel Kocsis Mátét

HírKlikk 2020. május 7. 16:35 2020. máj. 7. 16:35

Egymilliárdot vesz el a kormány Józsefvárostól. Pikó András lemondásra szólította fel Kocsis Mátét – írta a Pesti Hírlap.

Pikó András VIII. kerületi polgármester tette közzé saját Facebook-oldalán azt a belügyminisztériumi levelet, amely a járványhelyzetre hivatkozik, és a már megítélt fejlesztési támogatások visszavonásáról szól. A poszt szerint, a dokumentum arról tájékoztatja a Józsefvárosi Önkormányzatot, hogy a kormány 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást csoportosít át a kerülettől, a járvány elleni védekezésre hivatkozva – írja a lap.

A szerző idézi a polgármestert, aki szerint ez példátlan súlyú elvonás a józsefvárosi emberektől, és mint írja, nem indokolható az ország gazdasági helyzetével. Összehasonlításként azt a 9 milliárd forintot említi, amit a kormány a veszélyhelyzet bejelentése óta sporttámogatásokra elköltött. Pikó szerint

az elvonás egyetlen értelmezhető indoka a Fidesz mindent felülíró politikai bosszúvágya.

Pikó a posztban tételesen is felsorolta, az elvonásokat:

  • 200 millió forint értékben bölcsőde- és óvodafejlesztés;
  • 150 millió forint értékben a Horváth Mihály tér fejlesztése;
  • 60 millió forint értékben a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése;
  • 95 millió forint értékben közbiztonsági fejlesztések;
  • 620 millió forint értékben önkormányzati bérlakásfejlesztések.
     

A polgármester felelősként megnevezte a kerület fideszes parlamenti képviselőjét, a korábbi polgármester Kocsis Mátét, aki szerinte méltatlanná és alkalmatlanná vált a kerületi lakosok képviseletére, mert – ahogy írja – Kocsis néhány napja azt ígérte, mindent meg fog tenni a józsefvárosi fejlesztési pénzekért költségvetési tárgyalásai során.

Pikó András fel is szólította Kocsis Mátét, hogy mondjon le egyéni képviselői mandátumáról, és azt javasolta, hogy a veszélyhelyzetet követően, legyen előrehozott választás a mandátumért.