Pintér: Sikeresen megakadályoztuk a határon az áttörési kísérletet

HírKlikk 2020. január 28. 15:27 2020. jan. 28. 15:27

Működött a határvédelmi rendszer kedd hajnalban, amikor illegális bevándorlók próbáltak meg áttörni a magyar határon Röszkénél – értékelt Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten, sajtótájékoztatón, miután ülésezett – Orbán Viktor miniszterelnök részvételével – a migrációs munkacsoport.

Pintér Sándor közölte, már múlt héten tartott határszemlekor voltak arról információik – amelyek még ma is élnek –, hogy illegális bevándorlók több helyen megkísérlik a törvénytelen behatolást Magyarországra. A hajnali áttörési kísérlet ezt alátámasztotta, a rendőrség azonban erre felkészült, és bebizonyosodott: senki nem tud Magyarország területére észrevétlenül átjutni – mondta a belügyminiszter.

Elmondta, bízik a rendőrökben, akik bizonyították a felkészültségüket. Erre lehet alapozni Magyarország biztonságát – fogalmazott.

Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója elmondta, illegális migránsok hétfőn csoportosan két hullámban, 5 óra 20 perckor, majd 5 óra 30 perckor erőszakosan kíséreltek meg bejutni Magyarországra a Röszke 2 közúti határátkelőhelynél. Az esetről videó-felvétel is van –jegyezte meg.

A helyszínen tartózkodó rendőrök az első betörési kísérletet sikeresen megakadályozták, egy főt elfogtak. A következő kísérletnél mintegy hatvan-hetven fős csoport kísérelt meg bejutni. A határátkelő épületének védelmét ellátó három biztonsági őr egyike – felszólítás után – három figyelmeztető lövést adott le a levegőbe. Ekkor a csoport megtorpant, nagy része visszafutott Szerbiába. Közben a rendőrök a helyszínre érkeztek – ismertette.

Papp Károly elmondta, néhány migráns magyar területen maradt, ezért a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a területet. A lezárás még tart.

Hozzátette: a rendőrök négy embert elfogtak, bűnügyi őrizetbe vették őket, ellenük nyomozás indul.

Kitért arra is, hogy ez a határátkelő 7 és 19 óra között üzemel.

A közbiztonsági főigazgató beszámolt arról is, hogy az éjszaka Csongrád és Bács-Kiskun megyében – hat helyszínen – 71 ember kísérelt meg illegálisan bejutni Magyarországra.

Papp Károly közölte, utasította a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy a rendőrséggel együttműködve kezdjék meg a teljes magyar-szerb határszakaszon a biztonsági határzár ellenőrzését és ahol szükséges, a megerősítését. Először a röszkei határátkelőnél javítják ki a kerítést – tette hozzá.

Elmondta, felkérte az országos rendőrfőkapitányt, ellenőriztesse, hogy a határ magyar oldalán nem várták-e embercsempészek az áttörni akaró migránsokat.

Rendőrszakmailag úgy ítélte meg, hogy a határőrizeti rendszer megfelelően helyt állt – közölte.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt hangsúlyozta, hogy a szerb-magyar államhatár komoly nyomás alatt áll, januárban eddig 3400-an kíséreltek meg Magyarországra bejutni.

A hajnalban történt eseményt „kirívó, erőszakos, csoportos áttörési kísérletnek" minősítette, amelyet – elmondása szerint – fiatal férfiak hajtottak végre, látható szervezettséggel, erőszakos fellépéssel egy emblematikus helyszínen. Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben ugyanitt történt egy hasonló, erőszakos áttörési kísérlet.

Szerinte a rendőröket jól vezették, gyorsan reagáltak, a három biztonsági őr pedig személyes helytállással teljesítette szolgálati kötelezettségét.

A belbiztonsági tanácsadó is hatékonynak értékelte a határőrizeti rendszert.

Kérdésekre válaszolva, Pintér Sándor elmondta, hogy a határátkelőhelynél nem a határvédelmi rendszer kerítése van, itt ugyanis biztosítani kell napközben az átkelést. Ez egy teljesen más rendszerű kerítés, amely azonban zárva volt – magyarázta. Ha veszély van és ezt előre látják, akkor a most félreállítva lévő erős vaskapukat használják – tette hozzá.

A belügyminiszter szerint, egy ilyen meglepetésszerű támadásnál a vaskapuk használatára nem volt lehetőség.

Szólt arról is, hogy az elfogottak kihallgatása jelenleg is folyik; azok, akik be akartak jönni nem uniós állampolgárok és nem is szerbek voltak, a határátlépésre vonatkozó szabályokat megszegték.

Arra a kérdésre, hogy a szerbektől kaptak-e jelzést a csoportról, a belügyminiszter közölte, az értékelés és elemzés után tudnak erre válaszolni, illetve a szerbek hozzájárulása esetén.

Egy másik kérdésre beszélt arról, hogy a biztonsági őrök „objektumvédelmet" látnak el a határon, mögöttük helyezkedik el a határőrizet, amely riasztás után megfelelő módon intézkedett is. Elmondta, két percen belül mindenkit visszafordítottak, akit nem sikerült, azokat elfogták. A határtól 60-80 méterre jutottak az emberek, ennél többet elég nehéz tenni egy 400 kilométeres schengeni külső határon – hangsúlyozta a belügyminiszter.

Pintér Sándor szerint, ekkora tömeggel szemben megfelelő a határőrizeti rendszer. Ha előre lehet tudni, hogy nagy tömeg jön, akkor „mi is nagy létszámmal leszünk" – jelentette ki a miniszter.

Forrás: MTI/Hírklikk