Pofátlanul mosdatja a rendőrség a fideszes aktivistákat

HírKlikk 2019. június 13. 09:00 2019. jún. 13. 09:00

Ahogy a Hírklikk is megírta, az EP-választás előtt Győrben a helyi MSZP-sek azon kapták rajta vélhetően aktivisták egy csoportját, hogy egy – amúgy Fidesz-logóval ellátott – furgonnal éppen meglovasítják a kitett plakátjaikat. Méghozzá közvetlenül a május 26-i voksolást megelőző napon.

Az esetből rendőrségi eljárás lett, ami most ért véget. Csak éppen olyan extra csavarral, aminek hallatán még a dörzsöltebb védőügyvédek is elismerően hümmögve csettintenének - írja a hvg.hu

A rendőrség ugyanis elutasította a feljelentést arra hivatkozva, hogy „a cselekmény nem bűncselekmény”. A határozatukban leírták, hogy az ellenőrzés során a helyi szocialisták által lefülelt férfinál valóban „36 darab eltávolított választási plakát került feltalálásra”. Ezeknek az értéke valamivel több mint 40 ezer forint, így „dolog elleni erőszakkal” elkövetett lopás vétségének gyanúja miatt nyomoztak.

Mivel a furgonban helyből megtalálták a plakátokat, tagadni nem lett volna értelme, a férfi „a helyszíni rendőri intézkedés keretében” elismerte, hogy „a kihelyezett választási plakátokat letépte, illetve az azokat rögzítő gyorskötözőket elvágta”. És itt villan meg a NER-kor Petrocellije - hívja fel a figyelmet a portál - a Fidesz-logós furgonnal politikai hirdetéseket likvidáló férfi arra hivatkozott, hogy mindezt azért tette, mert „a plakátokat szelektív hulladéktárolóban kívánta elhelyezni”.

A rendőrség megállapította a Btk. vonatkozó paragrafusa alapján, hogy a lopást az követi el, aki „idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa”, vagyis kifejezetten az a célja, hogy elvegye mástól.

Majd leszögezte, hogy az nem számít lopásnak, ha valaki nem ebből a célból veszi el, hanem „ideiglenes használatára, használhatatlanná tételére vagy más célra”.

Mivel az aktivista szándéka – saját bevallása szerint – nem a plakátok eltulajdonítása volt, hanem „el kívánta távolítani a közterületről oly módon, hogy szelektív hulladékgyűjtőben helyezi el” – ezért a rendőrség szerint nem valósult meg a lopás tényállása.

Az MSZP panaszt tesz a feljelentést elutasító határozat ellen.

Forrás: hvg.hu