Pokorniék átminősítenék a turulszobrot

HírKlikk 2020. június 20. 12:40 2020. jún. 20. 12:40

Miután egy szakmai bizottság lebontásra javasolná, a Magyar Nemzet azt írja, hogy a 12. kerületi önkormányzat ellentmondana az általuk felkért történészeknek: szerintük nem kell eltávolítani, csak át kell minősíteni a változatlanul viták kereszttüzében álló turulszobrot első világháborús emlékművé.

Az önkormányzat tehát megtartaná új névvel a turulszobrot, de egy új második világháborús emlékművet készíttetne is, a Városmajorba, a Csaba és Maros utca kereszteződésébe.

Az eset pikantériája, hogy éppen a kerületi önkormányzat bízott meg egy történészekből álló szakmai bizottságot, hogy tegyenek javaslatot „a turulszobor körüli ellentmondások feloldására”.  

Az Index beszámolója szerint, a bizottság értékelése alapján „a volt nyilasház mellett álló XII. kerületi turulszobor kegyeletsértő, szimbolikája az elkövetett tömeggyilkosságok semmibe vételét jelenti, ezért azt el kellene távolítani.”

A háttér Pokorni Zoltán nyilas nagyapja történetének kibukása, ami miatt a kutatók most átnézték az emlékművön található névsort. A turul helyett, a történészek szerint egy új, közös emlékművet kell állítani a kerületi háborús áldozatoknak./.../

A történészbizottság több forráscsoport módszeres átvizsgálásával arra jutott, hogy messze nem csak Pokorni József áldozatként, hősi halottként való feltüntetésével volt alapvető baj. Összesen 17, az emlékművön szereplő személy esetében dokumentálható a nyilas párttagság, négy esetben pedig a tömeggyilkosságokban való aktív részvétel is. Pokornin kívül, az utóbbiak közé tartozik Novák András, nyilas kivégzőosztagot vezető parancsnok; Horváth Zoltán karmester, a XII. kerületi nyilaskeresztes szervezet egyik legfontosabb embere; és Szédelyi Gábor vendéglős, akinél a kifosztott zsidók vagyontárgyait a nyilasok rendszeresen leadták.