Politico: gyilkosságban vett részt Orbán Viktor

HírKlikk 2019. július 7. 13:33 2019. júl. 7. 13:33

Agatha Christie Poirot-ját idézve a Politico úgy véli, hogy az összes érintett közreműködött a csúcsjelölti rendszer meggyilkolásában. Weber ujjal mutogat Marconra és Orbánra, francia illetékesek és mások szerint azonban érdemes volna inkább a maga háza táján körülnéznie, amikor a felelősöket keresi. Ideértve saját magát és a Néppártot.

Az elemzés - amelyet a Népszava szemlézett - utána külön-külön is nagyító alá veszi, mekkora felelősség terheli az egyes szereplőket a történtekért és itt Orbán Viktorról azt írja, hogy az illiberális demokrácia bajnoka azt állítja: ő tette hidegre a két Spitzenkandidatot, Webert és Timmermanst. A magyar vezető azonban csak a legvégén tért át a másik táborba. Még márciusban is azt közölte, hogy a végsőkig támogatja a német politikust. A fordulat csak akkor következett be nála, amikor Weber, aki sokáig igyekezett jó viszonyt fenntartani a magyar kormányfővel, támogatta a Fidesz felfüggesztését.

Ám sem Magyarország, sem a többi visegrádi állam nem lett volna elég egymaga, ahhoz hogy a modell süllyesztőbe kerüljön. Weber esetében kellett hozzá Macron, valamint a szocialista, illetve liberális vezetés is. Timmermansnál pedig az segített, hogy a konzervatív pártok közül a bolgár, az ír és a horvát kormányfő fellázadt a Merkel által tető alá hozott kompromisszum ellen, mármint hogy a holland kerüljön a Bizottság élére, a bajor pedig az EP első embere legyen.

Ragaszkodtak ahhoz, hogy a választás eredményének megfelelően a pártcsalád kezében maradjon a végrehajtó testület irányítása, még ha ez azzal is járt együtt, hogy fel kellett adni a csúcsjelölti szisztémát.

Forrás: Népszava