Polt Péter elmagyarázza, hogy nyilvánosságra hozható-e az OLAF jelentés, és ha igen, akkor miért nem

FSP 2019. február 26. 10:33 2019. feb. 26. 10:33

A Magyar Narancs rövid videót tett közzé, amelyen látható és hallható, hogy Tordai Bence képviselőnek a parlament folyosóján sikerült megkérdeznie Polt Pétert arról, hogy nyilvánosságra hozzák-e az OLAF-jelentést.

A legfőbb ügyész szó szerint a következőket válaszolta: „Az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát a büntetőeljárási szabályok szerint lehet elrendezni, a szabályok szerint pedig az OLAF feljelentésének részét képezik.”

Mivel feltételezzük, hogy ezt a mondatot nem mindenkinek sikerült elsőre megértenie, elmagyarázzuk, hogy mit is válaszolt a legfőbb ügyész a képviselő kérdésére.

Gyakorlatilag a következőket mondta: semmi akadálya, hogy mindenki megismerje, mi áll a jelentésben, de csak abban az esetben, ha fennállnak azok a körülmények, melyek lehetővé teszik, hogy a jelentésben foglaltak nyilvánosára hozatalának ne legyen semmi olyan akadálya, ami törvényi szabályozás keretében meggátolja az OLAF jelentés megismerésének lehetőségét. Utóbbi esetben ugyanis biztosítani kell, hogy a törvényi keretek betartása mellett, valamint a jogszabályok alkalmazása folytán ne sérüljenek azok a jogosítványok, melyek a büntetőeljárási szabályok szerint a feljelentés részét képezik.