Populizmus helyett reális szakmai alapok kellenek

HírKlikk 2021. január 18. 14:14 2021. jan. 18. 14:14

Az szja-politika és a kínai vakcina ügyében is ismét hajmeresztő bejelentéseket tett Orbán pénteken, amelyeket nem lehet szó nélkül hagyni.

Nem a kontraproduktív szavazatvásárlás vagy a magyarokra erőltetett kínai vakcina fogja megoldani az emberek gondjait hazánkban – erről beszélt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP és Burány Sándor a Párbeszéd országgyűlési képviselője hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

Reagálva arra, hogy a miniszterelnök bejelentette, a kormány azt szeretné, hogy 2022-től a 25 évnél fiatalabbak teljes szja-mentességet kapjanak, Bangóné emlékeztetett, „2010 előtt minden állampolgárnak adómentes volt a jövedelme a minimálbérig. Ez mindenkit érintett, aki Magyarországon dolgozott” – húzta alá. „Persze, hogy támogatni kell a fiatalokat, minden eszközzel támogatni kell, de az összes többi munkavállalót is támogatni kell egy válságkezelésben” – tette hozzá.

Burány Sándor rávilágított arra a problémára, hogy ha Orbán egy majd valamikor, 2023-ban talán érvényesülő adó- és járulékkedvezménnyel akarja megvásárolni a 25 év alattiak szavazatát, annak egyenes következménye lesz, hogy csak ők lesznek elfogadható jövedelemmel bejelentve a munkahelyeken, ezzel szemben az összes alacsony jövedelműnek segíteni kellene.

Ugyancsak hatalmas felzúdulást keltett, hogy Orbán az Európai Gyógyszerügynökség megkerülésével akarja erőltetni a tudományos adatok szerint egyelőre kevésbé megbízható orosz és különösen a hagyományos technológiával készülő, három körben beadandó kínai vakcinákat Magyarországon. „Az MSZP határozott álláspontja kezdettől, hogy csak olyan vakcinát fogadjon el Orbán és kormánya, amit az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagy” – mondta Bangóné Borbély Ildikó.

„Alapvetően mindenki tisztában Magyarországon azzal, hogy miként lehet a járványokat leküzdeni: látjuk, hogy amiket a gyerekeknek beadatunk kötelező védőoltásokat, ezek ellen nincs a magyaroknak semmi ellenvetése. Sunyi kommunikációjával azonban mindent megtett az Orbán-kormány, hogy az emberek egyre kevésbé bízzanak az oltásokban”.

A képviselők elmondták, az ellenzéki pártok szövetsége szükségesnek és elvárhatónak tartja a magyar nyilvánosság kontrollját oltás-ügyben és persze általában is. „A legfontosabb, hogy a szakma mondja el a véleményét. Az orvosok és mi is azt mondjuk, hogy engedjék meg azt nekünk, állampolgároknak, hogy egyeztessünk a háziorvossal, és ahogy Kunhalmi Ágnes, társelnök asszony is mondta, az is fontos, hogy az emberek bízzanak ebben. (…) Amikor az influenza elleni védőoltás esetén is az ember gondolkodik, hogy beadassa-e vagy nem, akkor is teljesen természetes, hogy először a háziorvoshoz megy, és eddig nem is volt semmi baj ezzel” – emelte ki a szocialista politikus, hogy miért áll mindenki értetlenkedve az új rendszer (illetve a bárminemű valódi rendszer hiánya) előtt.

Forrás: Hírklikk