Prága kiutasított diplomatáinak visszatérését követeli Moszkvába

HírKlikk 2021. április 21. 20:35 2021. ápr. 21. 20:35

Csehország azt követeli Oroszországtól, hogy csütörtök délig tegye lehetővé a Moszkvából kiutasított összes cseh diplomata visszatérését - közölte sajtótájékoztatón Jakub Kulhánek új cseh külügyminiszter szerda este Prágában, miután hivatalában fogadta Alekszandr Zmejevszkijt, Oroszország prágai nagykövetét.

Kulhánek szerint ha Oroszország nem teljesíti ezt a feltételt, a cseh külügyminisztérium olyan szintre csökkenti az orosz diplomaták számát Prágában, hogy az megfeleljen a moszkvai cseh nagykövetség mai állapotának.

A cseh közszolgálati hírtelevízió, amely Kulhánek közlését ismertette, emlékeztetett: Prága szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, amire Moszkva vasárnap 16 cseh diplomata és 4 követségi alkalmazott kiutasításával válaszolt.

A csehek szerint az orosz diplomaták a titkosszolgálatoknak dolgoztak. Prága szerint megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatoknak részük van a 2014-ben a dél-morvaországi Vrbeticében egy lőszerraktárban bekövetkezett robbanásokban.

Forrás: MTI/Hírklikk