Privatizációs aranyeső: még Gobbi Hilda öröksége is alapítványi köddé válik

Harkai Péter 2021. június 30. 19:20 2021. jún. 30. 19:20

Tucatnyi ingatlannal együtt, még Gobbi Hilda öröksége is a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz kerül, számtalan ingatlan az újonnan megalakított Magyar Kultúráért Alapítványé lesz, az MTVA megkapja a volt MSZP székház melletti épületet a Jókai utca 4 szám alatt. De még a szír egyháznak is jut egy ház a Rózsadombon. S mindezt ingyen, ingyen, ingyen.

Ezért kell az új nemzeti konzultáció Sorossal spékelve, ezért kellenek az óriásplakátok Gyurcsánnyal, Karácsonnyal, ezért kell a terelős pedohomofób-törvény vagy Varga Judit biblikus meggyszedős posztolgatása, hogy a kormányzati színfalak mögött gőzerővel, futószalagon és feltűnés nélkül privatizálhassák a megmaradó állami vagyont. Tömegével süllyednek el kideríthetetlen hátterű alapítványok kezei között állami tulajdonú vagyonok, már-már államigazgatási és vagyonkimentési holokausztot folytat gőzerővel az Orbán-kormány.

Legalábbis erre utal a hétfői Magyar Közlönyben megjelent több száz módosított paragrafus, amelyek között szép számmal találni a veszélyhelyzet meghosszabbítását követő, egyelőre december 31-ig hatályos módosítást is. Ezek közül figyelemreméltó például a sajtótermék árusítására vonatkozó rendelkezés. Eszerint az árusítással kapcsolatos fülke, pavilon, épület, üzlet tulajdonosa, bérlője 2021. december 31-éig nem köteles közterület-használati hozzájárulást beszerezni, ha kizárólag olyan sajtóterméket árusít, amely a járványhelyzettel kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást tartalmaz. Ennek értelmében feltételezhető, hogy például az előválasztással kapcsolatos kiadványok közterületi terítését előre nem látható indoklással, de törvény által szabályozhatják.

Több mint különös továbbá, hogy a májusban még szeptember közepéig, szeptemberben ki tudja meddig meghosszabbítható veszélyhelyzet ideje alatt törvénybe ütköző helyi vagy országos népszavazást kezdeményezni. Ez a határozat egyértelműen blokkolja az előválasztási kampány esetleges népszavazási lehetőségeit.

A „veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokból” kiragadott két példa természetesen szinte észrevehetetlen a több mint 300 módosító határozat tengerében, ami még „az Alaptörvény sarkalatosságára vonatkozó követelményének való megfelelést” is több ponton újraértelmezi. Egyelőre rejtély, hogy mi a kormány szándéka mindezzel, de egy biztos: megkezdődött a 2022-es kampány, ha még egyelőre a jog egzakt megfogalmazású előőrseinek bevetésével is. Ennek járulékos része feltehetően az új ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény is.

Ez utóbbi ismeretében már világosabban értelmezhető, hogy miért is folyhat szét egyszerre ekkora, eddig szinte példa nélküli mértékben az állami ingatlanvagyon, alapítványi szervezeteken keresztül. Legalábbis ritkán olvasni egyszerre ennyi jótékony adományról egyetlen Magyar Közlönyben.   

Az „egyes vagyongazdálkodási kérdésekről, illetve egyes törvényeknek a jogrendszer koherenciájának erősítése érdekében történő módosításáról” szóló törvény indoklása szerint:

„Annak érdekében, hogy a 2020–2021. évi koronavírus-járvány során hozott és sikeresen alkalmazott intézkedések és bevezetett jogintézmények a járvány megszűnését követően az általános jogrendi keretek között is megfelelően érvényesülhessenek, továbbá egyes vagyontárgyaknak önkormányzatok és civil szervezetek részére történő átadásával azok kulturális, szociális, köznevelési, oktatási és egyéb közfeladataik magasabb színvonalú ellátása biztosított legyen, valamint a jogrendszer koherenciájának fenntartása és erősítése, illetve annak hosszú távú biztosítása érdekében az Országgyűlés a következő törvényt alkotja.”

Ennek értelmében, egyes állami tulajdonú ingatlanok ingyenes tulajdonba adása történik például a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány részére. Ez 12 budapesti és vidéki ingatlant jelent „az alapítvány nevelési, oktatási és felsőoktatási feladatai ellátásának elősegítése céljából”. Ennek az apportnak – érthetetlen okból – része még Gobbi Hilda visegrádi érintettségű hagyatékából származó ingóság is. Az alapítvány eddig sem panaszkodhatott a lyukas, beázó tetők miatt, mivel a szervezet központja a Kápolnásnyék szívében álló Halász-kastély.

Mindezt bizonyára biztosítja a kuratórium és a védnöki testület jeles képviselete, amelyben olyan megbízható nevek szerepelnek, mint Gulyás Dénes, L. Simon László, Tessey Zoltán vagy Lezsák Sándor.

A korai karácsonyi ajándékozás már-már bizarr eleme, hogy az eddig sem szűkölködő MTVA részére történő újabb vagyonjuttatásról is határoznak. Konkrétan egy értékes budapesti ingatlan tulajdonjogát az MTVA per-, teher- és igénymentesen szerzi meg. Az épület pedig nem más, mint a Jókai utcai volt MSZP-székház közvetlen szomszédságában álló hatalmas sarokház.

Miközben Iványi Gáboréktól a napokban az Emmi megvonta a 190 millió forintnyi kiegészítő támogatást, a szír egyház például ingyen ingatlanhoz jut a főváros egyik legdrágább, II. kerületi területén. A Rózsadomb kiemelt részén található Józsefhegyi lépcső 12. szám alatti ingatlan ingyenesen – hitéleti, egészségügyi és szociális feladatok ellátása érdekében jut a Szír Ortodox Vallási Egyesület tulajdonába.

A kormány június elején döntött a Magyar Kultúráért Alapítvány 600 milliós alaptőkével történő létrehozásáról, valamint a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére történő vagyonjuttatásról. Az előbbi elvileg az utóbbi vagyonkezelőjeként működne. Az eltelt egy hónap alatt már az új szervezethez került többek közt a Zichy-kastély, a Bem rakparti Andrássy-palota, a Hajógyári-sziget déli része, de megkapták az alkotóházakat és művésztelepeket birtokló Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-t is. A hétfői kormányrendelet szerint többek között egy kőbányai épülettel gazdagodott jövőbeni munkájuk komfortja. A 38920/5 helyrajzi számú ingatlannal kapcsolatban Póka Egon basszusgitáros, zeneszerző, a Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója kezdeményezte egy emelt szintű könnyűzenei képzési központ létrehozását, aminek a fejlesztési koncepció-előkészítése már 2020-ban megtörtént.  

A hétfői Magyar Közlönyben temérdek, a jövőben alapítványi formában működő felsőoktatási intézmény ingatlangyarapodásáról is döntöttek. Ezek kedvezményezettje többek között a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány, az Színház- és Filmművészeti Alapítvány, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány és még „sokan mások”.