Próbálják minimalizálni a csalásokat a tavaszi választáson

NVZS 2022. január 20. 14:48 2022. jan. 20. 14:48

Bizalomhiány van a választások lebonyolításában még a szavazóköri pártküldöttek részéről is; az észlelt rendellenességek kihagyása a jegyzőkönyvekből; rendellenességek a mozgóurnás szavazásnál; törvénytelen mozgósítások; észlelt láncszavazások és buszoztatások; kísérletek üres jegyzőkönyvek aláíratására; ellenséges magatartás – ilyen és hasonló anomáliákat tárt fel a 2018-as és a 2019-es választásokon az Unhack Democracy által végzett vizsgálat. Erre kell felkészülniük azoknak az önkénteseknek, akik elmennek az idén szavazatszámlálónak. Ezeket az embereket a civil szervezet egyik alapító tagja, Banuta Zsófia „a demokrácia őreinek” nevezte a Hírklikknek nyilatkozva. Közölte, hogy kampánnyal készülnek a választásokra, amivel nem csak azt próbálják tudatosítani, hogy miért fontos elmenni szavazóbiztosnak, hanem a korábbi vizsgálataikból szerzett információk alapján, tudással is felvértezik őket”.

„Hamarosan induló kampányunknak több célja is van. Az egyik, hogy elmagyarázzuk a polgároknak, miért fontos elmenni számlálóbiztosnak, a másik, hogy – egy e-learning anyag segítségével – felkészítsük őket arra, hogy mi vár majd a szavazáskor rájuk, harmadrészt, hogy bemutassuk, mekkora hősök ők, a demokrácia őrei” – fogalmazott portálunknak Banuta Zsófia, akitől megtudtuk, hogy mire készül az elkövetkező hetekben az általa (is) képviselt civil szervezet. A magyarországi és más uniós tagállamban élő aktivistákból, adatelemzőkből, programozókból és politikai tanácsadókból álló Unhack Democracy-t azzal a céllal hoztak létre még 2018-ban, hogy felderítsék, mennyire volt széleskörű a csalás az akkori magyarországi országgyűlési választásokon.

Filmes kampánnyal is készülnek

Most pedig egy edukációs kampánnyal készülnek a tavaszi országgyűlési választásokra, ugyanakkor pedig 14 kisfilmmel, amiknek egy része a szavazatszámlálók hősiességét mutatja be, a többi pedig azt, hogy mi történhet, mi történik a szavazatszámlálás napján. Ez a kampányuk február második felében indul. 26 előadóművész vesz részt a Bodó Viktor által megálmodott és rendezett filmekben, amelyekhez az inspirációt az Unhack Democracy korábbi vizsgálatai és a céljai adták. Hét kisfilm a függőségi viszonyrendszert ábrázolja, hogy mi is történik a választás napján szavazatszámlálók, illetve a választók körében, a másik hét pedig a szavazatszámlálók hősiességét ábrázolja – tudtuk meg. 

Jön az e-learning tananyag

A választásokra azonban nem csak ezzel készül a civil szervezet, amelynek honlapja azt hirdeti, hogy „Hamarosan elindítjuk a Számolj a demokráciáért! kampányunkat, amelynek célja a szavazatszámlálók toborzása és képzése az országgyűlési választásokra. Készülj fel velünk!” Ezt az önkéntes szavazatszámlálói feladat iránt érdeklődők annak a februárban elkészülő e-learning tananyagnak a segítségével tehetik meg, ami minden választópolgár és párt rendelkezésére áll majd. „Az anyagot minden pártnak felajánlottuk – a kormányzó pártot is beleértve” – mondta Banuta Zsófia, akitől azt is megtudtuk, hogy az interaktív tananyag gerincét az elmúlt négy évben általuk összegyűjtött több mint ezer szavazatszámlálói „vallomás” adja. „Hogy megismerjék az erre vállalkozók azt, mire számíthatnak a választás napján, mi történik majd a szavazóhelyiségben, a cél, hogy tudással felvértezve tudják majd ellátni a szavazatszámlálói feladatukat”. Emellett a választási kézikönyv és a választási eljárásról szóló törvény szerepel még  „tanrendben”, s természetesen válaszok a gyakori kérdésekre. A kérdésre, hol és hogyan lehet majd hozzáférni a „tananyaghoz” azután, hogy februárban kiélesítik, Banuta Zsófi elmondta, hogy az Unhack Democracy honlapján a látogatók egy promóciós videót találnak, s majd onnan lehet eljutni az e-learning oldalára. Bárki regisztrálhat az ingyenes tanfolyamra, elvégezheti azt, amiről tanúsítványt is kap majd.

Terepmunkát is végeznek

A civil szervezet évek óta dolgozik a magyarországi választások megtisztításán, komoly terepmunkát végzett, két jelentést is kiadott, amelyek tapasztalatait most közérthetőbb, „felhasználó-barátabb” formában próbálják hasznosítani, ahogy ugyanis Banuta Zsófi mondja: „az általuk végzett és közzétett száraz vizsgálatok nehezen emészthetők”

Korábban 11 ajánlást fogalmaztak meg a magyarországi választásokon általuk is bemutatott széles körű csalás kiküszöbölésére. Nagyon komoly munkát végeztek: a kutatás keretében 110 online tanúvallomást és 50 interjút készítettek választási biztosokkal, összegyűjtötték a már korábban napvilágra került tényeket, beleértve a szerbiai, romániai és magyarországi sajtójelentéseket, továbbá megvizsgálták a szavazatszámokat és matematikai módszerekkel is elemezték a nyilvános adatokat. A konkrét bizonyítékokat felvonultató kutatás – amelyből az első jelentés készült – a többi között kitér a szavazatvásárlásokra, szavazók megfélemlítésére, a választási pártok létrehozására, szavazók buszoztatására is.

A munkát megismételték a 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választás után, s kiderült számukra is, hogy az össz-ellenzék a szavazókörök 24,5 százalékába egyetlen egy SzSzB tagot sem delegált az EP választáson, az önkormányzati választáson pedig a szavazókörök 17 százalékában nem volt ellenzéki jelenlét. A helyszíni személyes kikérdezéses módszert is alkalmazó kutatás eredményeinek jelentésbe foglalásakor fogalmazták meg ajánlásaikat.

Korábbi ajánlások

Az ajánlások nagy vonalakban a következők: a delegáltak gyakorlatiasabb kiképzése; a fiatalok bevonása; szavazókörönként KELL a két delegált; a delegáltak egységesebb koordinációja (város és vidék); a pártok kampányfelelőseinek részvétele a képzéseken; utólagos kiértékelés a delegáltak részvételével és a választási rendellenességet vizsgáló szervezetekkel; „külső tagok” delegálása a kisebb szavazókörökbe; a jelentkezők jobb, eddiginél alaposabb informálása a rájuk váró terhekről is. Ezen túl javasolják, hogy a delegáltak a jegyzőkönyveket a számolás után azonnal fényképezzék le, s legyenek jelen, amikor az eredményt begépelik a nemzeti választási rendszerbe.

Két olyan javaslattal is előállt az Unhack Democracy, amelyek már nem a delegáltakon múlnak. Az egyik, hogy ki kellene küszöbölni a nem ellenőrizhető és számon kérhető gyakorlatokat, például azt, hogy zárt ajtók mögött zajlik az eredmények rendszerbe juttatása, és a delegáltak jelenléte nélkül szállítják el, zárják el az átjelentkező szavazatokat. A másik pedig, hogy meg kellene ismételni a választást azokban a szavazókörökben, ahol adminisztrációs hibából adódnak többlet szavazatok (ma, az ezek számának megfelelő szavazatot minden párttól vagy minden jelölttől levonják).

Hívják a nemzetközi megfigyelőket

Az idei országgyűlési választásokra a korábbinál szemmel láthatóan sokkal jobban készül az ellenzék és a választások tisztasága felett őrködni igyekvő civilek: az elmúlt napokban magyarországi civil szervezetek (köztük egyébként az Unhack Democracy is) levélben kérték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet EBESZ választási megfigyelőinek a kiküldését, mégpedig – ahogy Banuta Zsófia is leszögezte portálunknak – nem csak a választás napjára, hanem hosszútávú, teljes EBESZ-misszió jelenlétét szeretnék. 

De nem csak idehaza, külföldön is erősödnek az ezt sürgető hangok: legutóbb az Európai Parlament 62 – különböző pártcsaládhoz tartozó – tagja kérte az EBESZ választói megfigyelőinek a Magyarországra küldését.

Az EBESZ küldöttsége egyébként ezen a héten folytat terepszemléző látogatást Magyarországon. Már találkoztak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vezetőivel, s megbeszélést folytatnak a behívásukat szorgalmazó civil szervezetekkel is, köztük az Unhack Democracy képviselőivel.