Problémát jelentene a kelet-európai populistáknak Trump veresége

HírKlikk 2020. október 3. 04:30 2020. okt. 3. 04:30

„A legtöbb európai vezető nemigen juttatja kifejezésre, kinek a győzelmét látná szívesen az amerikai elnökválasztáson, de Magyarország bajkeverő miniszterelnöke, a nyugat-európai vezetők fekete báránya nem így tesz” – írja az Amerika hangja abban a terjedelmes írásában, amelyben körbejárja: miért jelentene problémát Közép-Európa populista vezetőinek John Biden győzelme. A közép-európai államok a nyugatiaknál nagyobbra értékelik az amerikai kapcsolatokat, és eltérő mértékben ugyan, de osztják Trump Brüsszellel szembeni ellenszenvét. 

A Voice of America szerint az nem meglepő, hogy Orbán Trump mögé állt, 2016-ben is ő volt az első európai vezető, aki támogatásáról biztosította Trump indulását. Az európai vezetők ebben hagyományosan sokkal visszafogottabbak, mert attól tartanak, hogy ha a másik jelölt győz, az kihat majd a kapcsolatokra. Orbán szókimondása tehát szokatlan, és például a lengyel vezetők nemigen válaszolnak arra a kérdésre, hogy kit részesítenének előnyben.

Kérdés azonban, hogy vajon Orbán nézetei tükrözik-e más közép-európai vezetők ki nem mondott vélekedéseit. Európa egyre inkább polarizálódik Nyugat és Kelet között egész sor témában, a migrációtól az európai integrációig, az Oroszország elleni szankcióktól a jogállami és demokratikus normákig. Orbán és a lengyel vezetők éppen harcban állnak az unióval. Nem meglepő, hogy az amerikai elnök kérdésében is eltérések vannak. 

Trump egész elnöksége alatt Nyugat-Európában igen rosszul szerepelt a felmérésekben, de Kelet felé haladva, a kép erősen változik, főként azért, mert a Kelet-Európában erősebb populista, nacionalista pártok hívei a republikánus elnökben ideológiai szövetségest látnak, mindenekelőtt a migráció kérdésében. Ugyanakkor Lengyelországban 2017-ben csak a megkérdezettek 23 százaléka ítélte meg kedvezően Trumpot, ám a szám emelkedni kezdett, amikor 2019-ben bejelentették a katonai együttműködés erősítését. A lengyelek körében nagyon népszerű Trump minapi döntése is, amelynek értelmében a Németországból kivonandó 12 ezer amerikai katonából ezer főt Lengyelországba helyez. Varsó ennél is több amerikai katonát szeretne látni, a védelmi miniszter múlt hónapban bejelentette, hogy húszezer amerikai katonának építenek lakásokat, bár ilyesmiről Trump szót sem ejtett.

Biden, ha győz, valószínűleg nem teljesíti be a lengyel reményeket, hogy még több amerikai csapatot telepítsenek Lengyelországba, de még talán abban sem, hogy akár csak az ezerfőnyi kontingenst odavezényelje. Biden tanácsadói azt mondják, hogy felül fogja vizsgálni Trump döntését a 12 ezer katona Németországból való kivonásáról. Egy konzervatív lengyel szemleírót idézve, a lap azt írta: probléma lehet tehát, ha Trump esetleg veszít a választásokon. „Az amerikai katonák jelenléte Lengyelországban nagyon fontos, és fontos a szavazóknak is” – mondta az illető. 

Kutatókat idézve, a cikk azt írta: az amerikai demokraták és republikánusok Kelet-Európával kapcsolatos megközelítésében az a fő különbség, hogy eltérő az értékek támogatása és a biztonsági elköteleződés. „A Trump-kormány aránytalan mértékben az utóbbira helyezte a hangsúlyt, míg a Demokrata Párt bizonyos ideológiai befolyás elérésére összpontosított, főleg a liberális értékek – az emberi jogok, a demokrácia, a jog uralma, és újabban a társadalmi igazságosság – terén. Az illetők a London School of Economics számára írt cikkükben rámutattak, „Ha a demokraták kerülnek újra a Fehér Házba, elvárják majd a térség országaitól, hogy szorosabb kapcsolatokat ápoljanak a tengerentúllal, nem csak akkor, amikor a fennálló biztonsági architektúra fenntartásáról van szó, hanem abban is, hogy szorosan követik a liberális értékek irányította fejleményeket, különösen a társadalmi és a faji igazságosság terén. Ez pedig jelentős visszaesést hozhat, mivel a kelet-európai lakosság inkább konzervatív."

Ezzel szemben a nyugat-európai kormányok alig várják a Trump utáni helyreállást, azt, hogy vissza lehessen térni a kiszámíthatóbb, hagyományos transzatlanti kapcsolatokhoz. Tavaly, nem sokkal azelőtt, hogy Biden bejelentette az indulását, a müncheni biztonsági konferencián a nyugati vezetők magánbeszélgetéseken sürgették őt, hogy feltétlenül induljon, mert arra számítottak, hogy Biden győzelme esetén, az Egyesült Államok visszatér a párizsi klímaegyezményhez, és esetleg az Iránnal kapcsolatos fellépés átfogó közös tervéhez – Trump kiléptette az Egyesült Államokat mindkét egyezményből.