Puhapöcsű fideszesekről beszélt Alföldi Róbert

HírKlikk 2017. május 22. 13:42 2017. máj. 22. 13:42

Alföldi Róbert Jordán Tamás helyzetével kapcsolatban nyilatkozott a Nyugat.hu-nak, miután bár jövő szeptemberig meghosszabbították igazgatói megbízását a Weöres Sándor Színház élén, voltak azonban képviselők, akik ellene szavaztak. Az interjút a nepszava.hu szemlézte.

A rendező kijelentette róluk: "még ahhoz is gyávák, hogy azt mondják, mi nem akarjuk Jordánt. Ez puhapöcsűség". Alföldi a kormányt és "kiskatonáikat" kritizálva kijelentette: az arrogáns és pofátlan mechanizmus ugyanaz, mint az országos politikában, itt a teljesítmény, a szakmaiság már semmit sem számít, egyedül csak a párttagkönyv.

Mint ismert, márciusban további egy évvel, 2018. szeptember 30-ig meghosszabbította Jordán Tamás igazgatói megbízatását a Weöres Sándor Színház élén a szombathelyi közgyűlés. A döntést a várost irányító Fidesz-KDNP frakció mellett az ellenzék is támogatta, csupán Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) kultúráért is felelős alpolgármester szavazott ellene, és Balassa Péter (Jobbik) tartózkodott.

Alföldi ezzel kapcsolatban nyilatkozta azt a szombathelyi Volpone-premier előtt, hogy olyan kiskatonákat lát a történetben, akik mindenáron meg akarnak felelni a hatalomnak, be akarják biztosítani a saját helyzetüket, bizonyítani, hogy ők jól viselkednek. "Ez az egész semmi mást nem mutat, mint a helyi emberek túlbuzgóságát és bénázását" - jelentette ki, hozzátéve, hitelrontásért beperelhette volna a fideszes képviselőt, aki szitokszóként használta a nevét. (Koczka Tibor korábban úgy nyilatkozott Jordánról: két Alföldi-darab között, amiben játszott, volt ereje bemenni Kálmán Olgához nyilatkozni a Hír TV-be. - a szerk.)

Alföldi az interjúban azt nehezményezte: "még azt se vállalják, még ahhoz is gyávák, hogy azt mondják, mi nem akarjuk Jordánt, mindegy ki lesz, a színház lényegtelen, de Jordán ne legyen itt." Szerinte inkább mondták volna azt: "mi nem akarjuk Jordán Tamást, mert ő ezt meg ezt vallja a világról, mi meg mást. Idehívott olyan embereket, akikről mi úgy gondoljuk, hogy az ő filozófiájuk és világnézetük nem alkalmas arra, hogy a mi hatalmi törekvéseinket támogassa. Ezt lehet mondani, ez egy férfias és nyílt dolog, ezért lehet vállalni a felelősséget, ezzel kapcsolatban kérdéseket lehet feltenni. Ahogy ez zajlik, az a puhapöcsűség, nem tudom másként mondani, ahogy ez el lett kenve-nyalva-maszatolva..." - fogalmazott a rendező.