Pusztít a járvány a magyarországi roma közösségekben

HírKlikk 2021. április 2. 07:21 2021. ápr. 2. 07:21

Nem mindennapi írást jelentetett meg szerdán a Reuters: a cikk a magyarországi roma közösség járvány sújtotta állapotairól számol be. A cikkből kiderül, hogy a mélyszegénységben élőknek óriási nehézséget okoz átváeszelni ezt az időszakot, sőt, sokaknak arra sincs lehetőségük, hogy a védőoltásra jelentkezzenek – írja a Blikk.

A közösségben előforduló fertőzések kapcsán nem állnak rendelkezésre adatok, ám körülbelül egy tucat, jórészt szűkös körülmények közt élő romával készült már interjú, feltárva a szenvedés és a halál, valamint az óriási egészségügyi kihívások történeteit.

Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista szavai szerint „az embereink hullanak, mint a legyek”. Egy másik aktivista, Bitó-Balogh Zsanett robbanáshoz hasonlította a járvány kitörését; azt mondta, egy időben 12 családtagja volt kórházban, a múlt hónapban pedig két nagybátyját és a nagymamáját is elveszítette, a szomszédjának pedig pár hét alatt a szülei, az unokatestvére és a nagybátyja is elhunyt. Zsanett, aki kétszer is kigyógyult a betegségből, jelenleg azon munkálkodik, hogy az oltások személyes regisztrációs pontjait megszervezze. Az aktivisták szerint a kormánynak többet kellene tennie a roma közösségek támogatása érdekében.

A Reuters megkereste Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki annyit mondott: a roma közösségnek önként kell részt vennie az oltásban. Amint eljutunk arra a pontra, a roma fiatalok is sorra kerülnek.

A Pécsi Tudományegyetemen januárban végzett felmérése szerint a romák alig 9% -a szeretne oltást kapni a COVID-19 ellen. Kiss Zsuzsanna roma biológus szerint a romák évtizedek óta bizalmatlanok az orvosokkal és a kormányokkal a vélt diszkrimináció miatt.

Magyar Narancs értesülései szerint azonban a roma közösségen belül a kisvárosokban, a fővárosban és a gettótelepüléseken is betört, illetve végigsöpört a vírus. Horváth Aladár azt mondja, a szegénygettókban nincs pénz arra, hogy gyógyszereket, vitaminokat vásároljanak, de még a tisztálkodási lehetőségeik is szűkösek. Van, ahol 200 méterről hozzák a vizet, többen egy csuporból isznak. A maszk és a kézfertőtlenítő is korlátozottan elérhető, valamint számítógép sem áll rendelkezésre, így sokan regisztrálni sem tudnak az oltásra.

Horváth azt is elmondta, hogy egy éve próbálkoznak, kilenc pontos tervet dolgoztak ki arra, hogyan lehetne a legvédtelenebb társadalmi régiókan élőket megvédeni. A próbálkozásaikra azonban nem érkezett érdemi reakció.

„Lemondott a világ a gettók népéről. A legszegényebbekről, ami emberiségellenes bűncselekmény” – fogalmazta meg, hozzátéve: olyan mértékben ellátatlanok az emberek, hogy az önmagában egy látlelete a köztársaság romjainak.

Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetségi Önkormányzat elnöke szerint Csongrád-Csanád megyében sem fényes a helyzet. Több ezer, főként roma származású család került nehéz helyzetbe a regisztráció miatt, ezért úgy döntött, azzal fordul a kormányhoz, hogy levélben is lehessen jelentkezni az oltásra a mélyszegénységben élőknek. A roma önkormányzati elnököt továbbá sok család megkereste, attól tartva, hogy kimaradhatnak a vakcinázásból. A vírusfertőzés miatt ráadásul magukra maradhatnak a gyerekek, hiszen a felnőttek többsége beteg.

Közösségeikben a hazai népességnél is gyakrabban fordulnak elő tüdőbetegségek, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések – nyilatkozta Nagy Mihály.

Forrás: Blikk