Putyin a legnépszerűbb politikus Magyarországon

HírKlikk 2018. május 20. 14:23 2018. máj. 20. 14:23

Vlagyimir Putyin a legnépszerűbb politikus a nagyhatalmak vezetői közül Magyarországon – derül ki a Globsec biztonságpolitikai intézet friss Globsec Trends 2018 című tanulmányából.

A kutatók meglepőnek nevezik, hogy közel harminc évvel a rendszerváltás után a visegrádi országok közvéleménye leginkább egy köztes pozíciót ambicionál az egyértelmű nyugati helyett - írja az Index.

A lengyelek kivételével a többség mindenhol úgy gondolja, hogy nem a Nyugat részei vagyunk, hanem valahol Kelet és Nyugat között van a helyünk. Bár az egy évvel korábbi adathoz képest Magyarországon nőtt a nyugati orientáció népszerűsége, a válaszolók 47 százaléka most is a köztes helyzetet választja.

A fiataloknál viszont más a helyzet: a 24 év alattiak között a magyar fiatalok a leginkább nyugatbarátok. A négy ország közül egyébként a szlovákiaiak a legszkeptikusabbak a Nyugattal szemben, ha ezt az adatot lehet így értelmezni.

Az EU-s tagságnak a kritikák ellenére sincs alternatívája. Minden országban egyértelmű többségben vannak a támogatói, nálunk 58 százalék gondolja az EU-t alapvetően jó dolognak, és csak 9 rossznak, de még többen, az emberek háromnegyede maradna bent, ha ő választhatna.

Hasonló a helyzet a NATO-tagsággal, ebben a szlovákok azonban kilógnak lefelé, a katonai szövetség ott jóval népszerűtlenebb a többi visegrádihoz képest.

A felmérésben a cseh Babis, a szlovák Fico, a lengyel Morawiecki mellett Orbán Viktor ismertségét is vizsgálták a többi országban. A többi miniszterelnökhöz képest Orbánt sokan ismerik  a térségben, a szlovákoknak csak a 9, a lengyeleknek 30, a cseheknek 38 százaléka  nem hallott róla.

A világ vezetőit Macrontól Putyinig azért többen ismerik a térségben, mint a szomszédos országokéit – Orbánnak, ha valóban az az ambíciója, hogy európai szintű tényező legyen, még Kelet-Közép-Európában is van tennivalója.

A felmérés szerint Magyarországon Putyin a legnépszerűbb vezető (33%). Mögötte jön Trump (30), megelőzve Merkelt (27), az okok itt is ugyanazok nyilván, mint a 25%-os Macron esetében. Míg Szlovákiában még nálunk is jobban kedvelik Putyint, Lengyelországban messze ő a legnépszerűtlenebb. Ott, a hagyományos németellenességet feledve Merkel kapta a legmagasabb pontszámot.