Putyin pénztárcája, Orbán strómanja

Föld S. Péter 2021. február 1. 13:15 2021. feb. 1. 13:15

Vagyonbevallások ideje van, ilyenkor közlik velünk, hogy az elmúlt egy évben miként alakultak választott képviselőink és a kormánytagok életkörülményei. Fontos ez nekünk, választópolgároknak, mert innen tudjuk, miben kell még támogatnunk őket, hogy még a mostaninál is magasabb színvonalon képviselhessenek és kormányozhassanak bennünket. Oroszországban más viszonyok uralkodnak, ott önként jelentkezett egy Arkagyij Rotenberg nevű milliárdos, aki közölte a nyilvánossággal, hogy övé az a magyar pénzben mintegy 400 milliárd forintot kóstáló palotakomplexum, amelyről sokan azt gondolják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tulajdona.

Nagy kő esett le az orosz emberek szívéről, akik korábban abban a hitben éltek, hogy egy valódi puritán, a földi hívságoknak fittyet hányó, csak a népéért élő vezető áll országuk élén. Ebbe az idilli képbe rondított bele a jelenleg börtönben ülő Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, aki egy azóta rekordnézettségű videóban leplezte le Putyint, bemutatva, hogy milyen fényűző palotája van a Fekete-tenger partján. El is szörnyülködtek az orosz emberek, amiért csalódniuk kellett szeretett vezérükben. Ám most, hogy Rotenberg polgártárs közölte, nem Putyiné, hanem övé az a palota, ahol csak a vécékefék darabja mintegy negyedmillió forintba kerül, újból helyreállt a világ rendje.

Arkagyij Rotenbergről tudni kell, hogy testvérével, Borisszal együtt milliárdosok Oroszországban. Gázban és áramban utaznak a fivérek, Rotenberget Putyin pénztárcájának is nevezik hazájában, mely elnevezés arra utal, hogy sokak szerint nem az övé amije van, csak a nevére vette, és valójában Putyiné a vagyon.

Nekünk magyaroknak nem kell magyarázni, miről van szó. Ismerős ez a történet, hiszen a mi miniszterelnökünk – Putyinhoz hasonlóan – szintén nagyon puritán. Olyannyira, hogy hozzá képest a templom egere egy hivalkodó újgazdagnak számít. Orbán mostani vagyonnyilatkozatából is az derül ki, hogy a miniszterelnöknek nincsenek megtakarításai, ami azért remélhetőleg nem azt jelenti, hogy hónapról hónapra él, és huszadika után kétszer is meg kell gondolnia, hogy mire költ. Gyakorlatilag semmije sincs Orbán Viktornak, csak a ház, ahol lakik, meg egy különös víziója arról, hogyan tehetné még a mostaninál is szebbé és jobbá a magyar emberek életét. Ezen kívül van egy jó barátja, aki valamikor gázszerelő volt, és mára Magyarország leggazdagabb emberévé vált. Mészáros Lőrincről van szó, akit szokás Orbán Viktor strómanjának is nevezni, de a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett gyorsan leszögezzük: nem mi nevezzük őt Orbán strómanjának, de úgy tudjuk, hogy vannak olyan emberek, akiknek meggyőződésük, hogy a Mészáros nevén lévő vagyon nagy része tulajdonképpen Orbán Viktoré és családjáé.

Mészáros Lőrinc egy ideje nem közszereplő, ami azért jó a számára, mert amióta lemondott polgármesteri beosztásáról, nem köteles beszámolni a vagyoni helyzetéről. De hiába is kérdeznénk, mások (értsd: Orbán Viktor) pénzéről akkor sem nyilatkozhatna, ha közlékenyebb  lenne a sajtó képviselőivel. De nem az, sőt, meglehetősen elutasító az őt kérdező sajtómunkásokkal szemben, így mindössze azt tudjuk, hogy jól megy a sora, sorra nyeri a zsíros közbeszerzéseket, és nemrégiben különrepülőgéppel utazott a magyar hírességek kedvelt kirándulóhelyére, a Maldív-szigetekre.

Arkagyij Rotenberg egyébiránt valamikor együtt dzsúdózott Putyinnal. Innen az ismeretség és a barátság, ami odáig fajult, hogy az orosz elnök tavaly a Munka Hőse kitüntetést adományozta a milliárdosnak. Nálunk, szerencsére nincs ilyen személyi kultusz, Mészáros Lőrinc soha nem szerelt együtt gázt Orbán Viktorral, talán ezért sem kapott eddig magas állami kitüntetést. Persze, még minden lehet: a NER-ről köztudott, hogy példamutatóan gondoskodik a hozzá közelállókról, így biztosak lehetünk benne, hogy ami késik, nem múlik.