Putyin szerint a Szputnyik V a világ legjobb vakcinája

HírKlikk 2021. január 20. 17:45 2021. jan. 20. 17:45

Putyin utasítást adott a Covid19 oltási kampány tömegessé tételére és felgyorsítására. A tempó növelésének egyik módja, hogy egyebek között bevásárló központokban és az operában is megkaphatják az oltást az erre jelentkezők.

A Businessinsider.de  német portál szerzője szerint ehhez egyebek mellett mobiloltási állomásokat rendeznek be bevásárló központokban, és a Helikon operában is, ahol az önként jelentkezők megkaphatják a Szputnyik V orosz vakcinát, amelyet Putyin a világon rendelkezésre álló legjobb oltóanyagnak minősített. Oroszországban a kampány decemberben kezdődött, és hivatalos adatok szerint eddig 1,4 millió ember kapta meg az oltást. 

Mobil oltóállomásokat már korábban is alkalmaztak az országban, mindenekelőtt az influenza elleni védőoltáshoz. A Szputnyik V vakcinát külföldre is szállítják – célországokként a portál egyebek között Magyarországot, Brazíliát és Argentínát említette –, és a gyártási problémákról szóló korábbi hírek után a gyártó most bejelentette, hogy túlteljesíti a célszámokat. Az orosz oltóanyagot két részben kell beadni 21 napos eltéréssel, és az immunitás 42 nap után alakul ki. Oroszország azonban kísérletezik egy light verzióval is, amely egyetlen oltásból áll. 

A klinikai kísérletekben a következő hónapokban derül majd ki, hogy mennyire biztonságos és mennyire hatásos ez a módszer. Jelenleg 150 önkéntes vesz részt a kísérletekben. A hírek szerint a light változat hamarabb hat, viszont rövidebb időre nyújt védettséget. 

Forrás: Hírklikk