Rákay Philip is a Várba vackolt

Föld S. Péter 2019. május 4. 09:04 2019. máj. 4. 09:04

Hát akkor a Rákay Philip is bevackolt a Várba. Ilyenek ezek, ott szeretnek élni, fenn a magasban. Onnan jobban látni a várost. Meg lőni is könnyebb, ha úgy adódik. De ott még nem tartunk, egyelőre csukva a magyarok szeme, lehet lopni, ami a csövön kifér.

39 ezer forintot fizet havonta a Rákay Philip egy 60 négyzetméteres lakásért, egy olyan házban, amelynek felújítására az első kerületi önkormányzat korábban 70 millió forintot költött. Nincs ebben semmi különös, törtvénytelen meg pláne nem. Ha törvénytelen volna, akkor sem lenne törvénytelen, mert akkor olyan volna a törvény, hogy ez is törvényes legyen.

Nem ingyen kapta a várbéli lakhatást a Rákay Philip, budapesti ingatlant adott érte. Nehéz szívvel vált meg a budapesti ingatlanjától, fájt neki a szíve nagyon, de nem volt mit tenni, menni kellett a Várba, mert a többiek már egyre nagyobb számban gyülekeznek.

Bayer Zsolt is ott van egy ideje, aki egy pilisi faházat adott azért, hogy a Várba költözhessen. Mely faház aztán eddig ismeretlen körülmények között visszatalált a Bayer-családhoz. De persze ez is törvényes, mint ahogyan abban sincs semmi csúnyaság, hogy a Palkovics László is odafent lakik. Sok vesződsége van a Palkovicsnak az Akadémiával, megérdemli, hogy az egész napos robot után szép környezetben fújja ki magát.

Sorolhatnánk hosszan az egytől egyig törvényes tranzakciókat. Állítólag Horthy Miklósnak mondta a felesége, anno: „Ne költözzünk a Várba Miklós! Az ablakon fognak kidobálni minket.”

Azért ez még odébb van valamelyest. Egyelőre nem a szétlopott országot félti, hanem a migránsoktól retteg a magyar. Most még csak ott tartunk, hogyha ezek majd ennél is többen lesznek odafenn, akkor a Vár rossz hely lesz. Az ember nem szívesen sétál arra, mint tette azt évekkel ezelőtt, nem dicsekszik a külföldi vendégének, hogy lám, milyen gyönyörű ez a hely, s milyen szép innen a kilátás. Az ember ugyanis tart attól, hogy séta közben egyszerre csak egy Rákayba botlik. Vagy egy Bayerba, netán Palkovicsba.

Vigyázni kell nagyon, tele van velük minden. A hócipőnk, a tökünk, kinek mi adódik.

A jelenleg még a Várban székelő Széchenyi Könyvtár pedig a szokásosnál is hosszabban bezár nyáron. Hogy ősszel kinyit-e, még nem tudni. Lehet, költözés várható ott is. Persze, nem lesz olcsó mulatság, az első kerületi önkormányzatnak a hírek szerint vastagon fog a ceruzája. Még az sem kizárt, hogy nem is egy, de két pilisi faházat kell majd adnia cserébe annak, aki odaköltözik.