Rakétaügyben is sunnyogás van

HírKlikk 2019. augusztus 31. 14:45 2019. aug. 31. 14:45

„Megint sunnyogás van, megint mellébeszélés van” – mondta Harangozó Tamás szocialista képviselő, miután kiderült: a kormány „elfelejtette” tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy 500 millió dollárért, azaz 148 milliárd forintért közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákat vesz Magyarország az Amerikai Egyesült Államoktól.

Harangozó, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti bizottságának tagja, a bizottság összehívását és tájékoztatást kér, a többi ellenzéki párttal egyeztetve – mondta el az ATV Start című műsorában.

Az ügyletre egyelőre az amerikai sajtóból derült fény, amely megírta: az USA exportengedélyt adott ezekre a rakétákra Magyarországra.

Harangozó szerint „a világon nem, egy demokráciában biztos, hogy nem” fordul elő, hogy egy ilyen ügyletről ne tájékoztatná a kormány a parlament honvédelmi bizottságát legalább egy zárt ülésen, ahol a képviselők meggyőződhetnek arról, indokolt-e a beszerzés.

Megjegyezte: tény, hogy néhány hónapja Japán kétharmadáron vett hasonló rakétákat, Lengyelország pedig ugyanilyeneket feleennyiért.

„Ha cinikus akarok lenni, akkor egyelőre én is annyit látok egyszerű laikusként (…) ennek az üzletnek a tekintetében, hogy nekem úgy tűnik, hogy marha drága Paul Anka-koncertje volt Orbán Viktornak a legutóbbi amerikai nagykövetségi bulin, és az a néhány dicsérő szó és a megtapsoltatása a miniszterelnöknek egészen sokba kerül nekünk. Ezt mondom - még egyszer mondom - félig viccesen, cinikusan, inkább elkeseredetten, mert nem tudom, hogy szükség van-e 148 milliárd forintért levegő-levegő rakétára. Nem tudom, hogy szükség van-e, szakmailag indokolt-e olyan amerikai rakétát venni egy svéd repülőgépre, ami ennyibe kerül. Vagy lett volna, lehet-e más megoldás.”

Nem arról van szó, hogy a rakétára biztos nincs szükség: „Mindenféle rakétára szükségünk lehet, mindenféle fegyverre. (…) Ha a honvédséget kérdezi, most 17 ezer milliárd forintot tudna holnapután elkölteni. Szeretném mondani, hogy ha az egészségügyben kérdezi a kórházigazgatókat, ők is el tudnának nagyjából ugyanennyit költeni. És mehetnénk sora” – mondta, kiemelve: 2015-re a Magyar Honvédség „gyakorlatilag teljesen lelakásra került”, az Orbán-kormány 4. évében kapta talán minden idők legalacsonyabb költségvetési támogatását a honvédség.

Ha az üzlet tiszta és szakmailag vagy külpolitikailag indokolt, semmi ok a titkolózásra.

„Nekem kifejezett szimpatikus” – mondta Harangozó -, ha az USA-tól „veszünk valamit és nem az oroszokkal újíttatjuk föl a helikoptert”, mint azt a kormány az elmúlt években tette.

S hogy honnan van pénz a vásárlásra?

„Onnan van rá pénz, hogy 34 év szakmai tapasztalattal, osztályfőnöki pótlékkal 230-40 000 forintot visz haza egy pedagógus. Onnan van rá pénz, hogy 150 000 forint egy kezdő fizetés a rendőrségen. Onnan van rá pénz, hogy a kormányhivatalok éppen összeomlóban vannak. (…) Ne vicceljünk már: 150 milliárd forint van beállítva a jövő évre a teljes közszférára béremelésre. Ebben benne vannak a pedagógusok, az orvosok, az ápolók, a rendőrök, a tűzoltók, mindenki. Benne vannak a bírók. Most csak azért mondom önnek, hogy össze tudjuk hasonlítani a prioritásokat, és hogy mire van pénz meg mire nem. Ugye 100 milliárd forintért lesz most kosárlabdacsarnok (…), 82 milliárdért autót veszünk, 148 milliárd forintért levegő-levegő rakétákat. (…) Azt szeretném mondani, hogy 60-80 milliárd forintból lehetne a teljes rendvédelmi szféra bérfejlesztését (…) megcsinálni. Csak hogy össze lehessen hasonlítani a dolgot.”

Kérdezték az MSZP politikusát a kormány valaha volt legnagyobb, 82 milliárd forintos gépkocsi-beszerzéséről is, melynek ügyében érdeklődött: ebből hány mentő- és tűzoltóautó, hány mentőhelikopter lesz, „és hány darab vezetői csili-vili szép autó”.

Az első válaszból megtudta: mentő- vagy tűzoltóautó egy sem lesz; egy második, egysoros válaszból „leegyszerűsítve: mi közöm hozzá”. Ezért most jogi útra tereli a dolgot és közérdekű adatigénylésben kéri ki az adatokat.

„Vérlázító. (…) Senki sem tudja persze fölfogni, hogy 82 ezermillió forintért fognak autót venni maguknak, meg egymásnak, de 82 milliárd forintból 50%-os béremelést lehetne csinálni a teljes rendvédelmi szférában holnap reggel” – határozta meg az összeg nagyságát.