Rasszista megnyilvánulásért büntettek meg egy román polgármestert 

HírKlikk 2020. január 29. 18:55 2020. jan. 29. 18:55

A román országos diszkriminációellenes tanács ismét súlyos pénzbírságot szabott ki, ezúttal a kelet-romániai Jászvásár (Iasi) polgármesterére, aki egy nyilatkozatában a kongóiakat, a szomáliaiakat és a szíriaiakat sértette meg.

Az elöljáró egy szeptemberben közzé tett interjúban jelentette ki, hogy elárasztják a térséget „a nemrég fáról lemászott kongóiak, szomáliaiak és szíriaiak és más nemzetek, meghódítanak bennünket és főnökeink lesznek". A hatóság 700 ezer forintnak megfelelő összegű bírságot rótt ki Mihai Chiricára, akit más nemzeteket sértő kijelentése miatt marasztaltak el.

A testület rövid idő alatt másodszor rótt ki ilyen súlyos bírságot. A múlt szerdán Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert marasztalta el gyűlöletbeszéd miatt, miután a városi elöljáró egy közösségi oldalon tett bejegyzésben javasolta, hogy az állam szabályozza a gyereknemzést a roma közösség körében. A testület a marosvásárhelyi polgármestert is 700 ezer forintnak megfelelő lej összegre bírságolta meg.

Florea a Romániában gyermekpénzként emlegetett családi pótlék megduplázásáról szóló vitában azt fejtegette, hogy kötelező szociális kérdőívet kellene bevezetni a gyermekvállalásra készülő szülők számára, és állami gondozásba kellene venni azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem rendelkeznek állandó jövedelemmel, stabil lakóhellyel, valamint törvényben meghatározott minimális korral és iskolai végzettséggel.

Asztalos Csaba, a testület elnöke az MTI-nek akkor elmondta, hogy ez a bírság az egyik legsúlyosabbnak számít, amit romániai közszereplőre egy nyilatkozat vagy kijelentés miatt kiróttak.

Forrás: MTI/Hírklikk