Reagált Novák Katalin kijelentésére a Szivárványcsaládokért Alapítvány

HírKlikk 2021. február 19. 16:45 2021. feb. 19. 16:45

„A családokért felelős miniszternek nem lehet fontosabb dolga annál, hogy minden, a rendszerben lévő kisgyermek szerető családra találhasson” – jelenti ki az alapítvány.

Novák Katalin nemrég egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése nincs a magyar emberek első száz problémája között.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter emlékeztetett arra is, hogy 2009-es, élettársakról szóló törvény mondja ki, hogy a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe, ennek ellenére, szerinte vannak, akik „jogi kiskapukat” keresve, megpróbálták, próbálják kijátszani a szabályozást.

„Mi a Szivárványcsaládokért Alapítványnál úgy gondoljuk, hogy a családokért felelős miniszternek nem lehet fontosabb dolga annál, hogy minden a rendszerben lévő kisgyermek szerető családra találhasson” – kezdi Facebook-bejegyzését a Szivárványcsaládokért Alapítvány.

„Köztük az az évi 70 kisgyermek is, akit eddig egyedülállók fogadtak örökbe. Sok olyan örökbefogadásra váró kisgyermek van, akire a házaspárok egymás után mondanak nemet, például mert problémás terhességből született, valamilyen egészségügyi problémája van, túl idős vagy roma származású – esetleg ezek kombinációja. Tavaly 250 magyar gyermeknek csak külföldön találtak családot” – részletezi az alapítvány.

„Az azonos nemű párok nyitottabbak az ilyen kisgyermekek befogadására. Ha őket kizárjuk a lehetséges örökbefogadó szülők közül, akkor épp a legelesettebb és legnehezebb sorsú gyerekeket fosztjuk meg attól, hogy családban nőhessenek fel. Szerintünk a gyerekeink sorsa mindenképp szerepel az ország első száz problémája között” – jelenti ki az alapítvány és hozzáteszik hogy visszautasítja, hogy az azonos nemű párok jogi kiskapukat keresve „próbálják kijátszani a szabályozást”, és ahogy Novák Katalin fogalmazott, „trükköznek” az örökbefogadásnál.

„A jelentkezők az alkalmassági papír megszerzéséig számtalan beszélgetésen, pszichológiai vizsgálaton és környezettanulmányon esnek át, a velük egy háztartásban élőkkel, vagyis a párjukkal együtt. Nem igaz az az állítása, hogy »a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe«. Ha szeretnének családot alapítani, akkor a hazai szabályozás értelmében az egyikőjük jelentkezhet örökbefogadásra, egyedülállóként. Ha egy meleg pár egyik tagja egyedülállóként fogad örökbe, az nem a szabályok kijátszása, hanem épp ellenkezőleg: a betartásuk. Mert a szabály az szabály. #acsaládazcsalád" – olvasható a bejegyzésben.