Rejtélyes betegségtől rettegnek Amerika befolyásos emberei

HírKlikk 2021. szeptember 23. 19:30 2021. szept. 23. 19:30

Már a Fehér Ház is retteg a Havanna-szindrómától. Vannak, akik az orosz hírszerzés mikrohullámú fegyverét gyanítják a háttérben.

Több mint 200 amerikai diplomata, hírszerző, katona és külügyminisztériumi alkalmazott vált már a rejtélyes Havanna-szindróma áldozatává a világ minden részén. Legutóbb egy olyan személy, aki nagyon közel állt a CIA igazgatójához, Bill Burnshöz. Az ismeretlen eredetű tünetegyüttessel hányás, szédülés, fejfájás lép fel és általában hetekig, hónapokig tart a tünetek kikezelése, de van, aki örökre halláskárosodást vagy agykárosodást szenvedett. 

Már mind a 18 amerikai hírszerzési szervezet próbálja kinyomozni, hogy mi okozhatja a szinte kizárólag fontos feladatokat ellátó amerikai szövetségi alkalmazottakat támadó szindrómát.

A Havanna-szindróma – ahogy neve is sugallja – először Kubában ütötte fel a fejét, 2017-18-ban. Az amerikai, illetve kanadai nagykövetségek dolgozói furcsa zajokat kezdtek el hallani, majd rosszul lettek. Jellemzően az áldozatok egy halk zajt, majd hangos, gépies kattogást hallanak és aztán nyomást érzékelnek a fejükben, majd szédelegni kezdenek és hányingert, fejfájást, ájulást tapasztalnak. Az érintettekkel egy helyiségben tartózkodók semmit nem hallanak, nem éreznek az említett tünetekből – írja a Portfolio.

A legvalószínűbb hipotézis, hogy egy ultrahang-alapú vagy egy mikrohullámú fegyverrel támadták meg tisztségviselőiket. Vannak ugyanis olyan hangfrekvenciák, amelyek folyamatos sugárzásával ártani lehet az agyszövetnek, illetve más belső szerveknek is, az előidézett tünetek egy ilyen támadásnál pedig hasonlóak, mint amelyek a Havanna-szindrómánál tapasztalhatók. Egy ilyen fegyverrel nagy távolságból, akár csaknem egy kilométerről is támadni lehetne a kiszemelt célpontokat, illetve egy jármű segítségével észrevétlenül mozgatni lehetne az eszközt anélkül, hogy a kezelőt a lebukás veszélyeztetné, különösen városi környezetben, ahol egy civil gépjármű gyanútlanul mozogni tud.

Az orosz hírszerzés mikrohullámú fegyverét azért gyanítják a háttérben, mert többnyire olyan országokban történtek az incidensek, amelyekkel az Egyesült Államok igyekezett javítani historikusan rossz kapcsolatát, ilyen Vietnám vagy Kuba. A diplomáciai stáb kiesése azonban csavart dobhat a tárgyalások gépezetébe, ami az Egyesült Államok ellenségeinek malmára hajthatja a vizet.

Jelenleg nincs ismert védekezési metódus a Havanna-szindrómával szemben, sem konkrét gyógymód, az áldozatul esett hírszerzők pedig általában akupunktúrás kezelést kapnak, meditációra utasítják őket, illetve légző gyakorlatokat végeznek.