Rejtélyes keszthelyi kincsekről ír a külföldi sajtó

HírKlikk 2019. július 23. 14:23 2019. júl. 23. 14:23

A holokauszt rejtélyei közé tartozik az a hatalmas kincs, amely Keszthelyen, még februárban, a háborús idők egykori gettójának egyik épületéből került elő.

A 2800 ókori és római arany- és ezüstérmét a tulajdonos rejthette el az épület alatt, ő később feltételezhetően a nácik áldozata lett, ami csak fokozza az ügy titokzatosságát. Magyar zsidó szervezetek szerint a lelet arra is rávilágít, milyen mekkora hiányosságok vannak a zsidóság világháborús sorsáról szerzett ismeretekben-  írja a francia AFP hírügynökség jelentését szemléző Népszava.

Havasi Bálint, a város Balaton Múzeumának igazgatója úgy gondolja, hogy a gyűjtemény segít többet megtudni a shoáról. Az érméket egyébként pincebővítés során, öt lezárt üvegkancsóban találták meg és a ház jelenlegi gazdája azt reméli, hogy azokat egy nap visszaadhatják a jogos örökösöknek. De azért névtelenséget kért és a múzeum azt sem árulja, hol van pontosan a lelőhely.

A fémpénzek csaknem a fele a Római Birodalom részét alkotó Pannóniából származik, a többi javarésze szintén ókori, jóformán az egész világról. Hogy a kollekció miként jött létre, és hogy kinek köszönhető, az nem ismeretes. A szintén előkerült ékszereken látható vésetek arra utalnak, hogy az egykori tekintélyes helyi kereskedőcsalád, a Pollák família volt a tulajdonos. Leszármazottai egyelőre nem ismeretesek. Ha senki sem jelentkezik a kincsért, akkor a jog az államra száll át.

Forrás: Népszava