Rémálom lehet Orbánék álmából

Nagy András 2019. május 18. 04:47 2019. máj. 18. 04:47

Tarlós István főpolgármester szerint eldőlt, hogy elbontják a híres Nyugati téri felüljárót, melynek vasbeton elemei lassan 40 éve tartják magukat, annak ellenére, hogy városvédők egész generációi mellett állítólag még Orbán Viktor is többször belekötött. De megvalósítható-e úgy, ahogy ígérik, azaz hogy a körúti keresztforgalom továbbra is zavartalan lesz? A szocialisták szerint maga a rémálom lenne, ha B terv nélkül bontanák el az átkelőt.

A főpolgármester minapi nyilatkozatában azt mondta, a Nyugati téri felüljáró városképi szempontból rendkívül csúnya, ezért kell elbontani. A kétszer egysávos, több mint 400 méter hosszú felüljárót 1981 novemberében adták át, azaz lassan négy évtizede csúfítja a belvárost, ugyanakkor óriási forgalmat vezet át Nagykörút fölött a városmagból kivezető Váci útra.

Hogy mennyire kardinális kérdésről van szó, az mutatja, hogy Orbán Viktornak is régi álma a felüljáró eltüntetése, ennek állítólag többször hangot is adott, mondván: a kommunizmusra emlékezteti őt. A felüljáró kétségtelenül szocreál, és mint ilyen, finoman szólva is kevéssé illik a klasszikus körúti városképbe, ám nagyon komoly forgalomtechnikai funkciót tölt be. Tarlós szerint a főváros asztalán most egy olyan javaslat van, amely szerint megoldható a szintbeli keresztezés úgy, hogy nem kell aluljárót építeni.

A bontás az előzetes becslések szerint is minimum 3-4 milliárd forintba kerülne, amit azonban a kormány zokszó nélkül kifizetne a Népszava korábbi információi szerint. A kérdés inkább az, hogy mi lenne ez után az óriási keresztforgalommal? Maga a rémálom lenne a Budapesten közlekedők számára, ha B terv nélkül állnának neki a bontásnak – állítja Horváth Csaba. A fővárosi szocialista politikus szerint ugyanakkor egyelőre épkézláb alternatív megoldással nem állt elő a főváros.

Minden normális városban a földfelszín a gyalogosoké, a föld alatt és felett pedig a járművek közlekednek, legyen szó gépkocsikról vagy tömegközlekedési eszközökről – mondja Horváth Csaba, aki kizárólag olyan megoldást tart elfogadhatónak, amely ezt az alapelvet tartja szem előtt. Nincs azonban meggyőződve arról, hogy a Tarlós vezette fővárosban is így látják. Pár éve a Ferenciek terénél már sikerült betemetni egy aluljárót – emlékeztetett.

Megkérdeztük Karácsony Gergelyt is, mit gondol Tarlós bejelentéséről. A baloldali főpolgármester-jelölt stábja a következő választ küldte a Hírklikk megkeresésére: „Tarlós Istvánt, ahogy számos más esetben (pl. Városliget beépítése, Budai Vár kormányzati negyeddé alakítása), úgy most sem érdeklik a budapestiek, kizárólag azt teljesíti, amit Orbán Viktor tőle elvár. Orbán Viktornak nem tetszik a felüljáró, ezért elbontja. Szeretnénk egy olyan várost, amelyben kisebb az átmenő forgalom és ahol emiatt majd nem lesz szükség erre a felüljáróra. De ehhez a bontás előtt sok egyéb más feltételt kellene teljesíteni” – közölték.

Hogy a mostani főpolgármesteri bejelentés mögött a miniszterelnöknek való megfelelési kényszer, a patkánybotrány miatti pótcselekvés, szimpla kampányfogás, vagy ezek keveréke áll, azt nem tudni. Lehet, hogy Orbánnak a negyven évig tartó kommunizmus jut eszébe a negyven éve álló Nyugati téri felüljáróról, sokaknak meg a NER-ről jut az eszébe ugyanez. Ők valószínűleg nem bánnák, ha utóbbi sem maradna itt negyven évig.