Rendkívüli parlamenti ülést!

Gusztos István 2020. január 20. 17:31 2020. jan. 20. 17:31

Azt gondolom, hogy a Fidesz példátlan uszító kampánya indokolná, hogy az ellenzéki képviselők megszakítsák szabadságukat, rendkívüli ülést kezdeményezzenek. Továbbá megalakítsák végre az ellenzéki, alternatív parlamentet.

Lehetetlen nem látni, hogy az Orbán Viktor kezdeményezte – mindeddig példátlan jogállam elleni támadás – hecckampány bírósági ítéletek és „bizonyos ügyvédek” ellen, valamint a permanens zsidózás heves cigányozással való kiegészítése – a fideszes uszítás újabb korszakát nyitotta meg. A Kúria és az „alkotmánybíróság” pedig hallgat. (Közben ismertté vált, hogy a Kúria befeküdt…)

Az ellenzéki képviselők – szerintem – ilyen körülmények között nem maradhatnak tétlenek.

Azt is látni kell, hogy az Orbán kezdeményezte hecckampánynak nagyon is „racionális” céljai vannak. Az elítéltek és a cigányok egy szuszra való emlegetése, összekapcsolása visszaterelheti az „egyatáborba” a jobbikos szavazók jelentős részét, és akár a demokratikus ellenzék szavazóiból is sokakat elvihet. Bár fennáll annak a lehetősége is, hogy a Fidesz immár akármit hazudozhat, bármilyen hecckampányt indíthat, szava csak a maga táborában talál „hitelre”…

Ha az ellenzék nem marad tétlen.

Nincs hová hátrálni, és már régóta nincs… Nem lehet sunnyogni, amikor a Fidesz „politikája” minden korábbinál nyíltabban csap át banditizmusba. A „demokratikus ellenzéknek” most tisztáznia kell a viszonyát a Jobbikkal is: ha szembeszállnak a cigányozás ügyében a Fidesszel, akkor lehet szó együttműködésről. Nem kell „megszeretniük” a cigányokat: elegendő, ha kiállnak a jogállami értékek mellett…

Kezdeményezni kellene tehát a parlament rendkívüli ülésének összehívását. Valószínű, a Fidesz – ahogy eddig is – bojkottálná. De az is előfordulhat, hogy a maga uszító céljait követve, most részt venne valamilyen módon az ülésen. Ezt a kockázatot vállalni kell: szükség van egy fórumra, ahol az ellenzék az immár elkerülhetetlen határozottsággal ítélné el, leplezné le a mocskos fideszes szándékokat – még talán jókor, még időben.

És kell az a bizonyos alternatív parlament is: meg kell vitatni az ország helyzetét, a Fidesz nélkül. Kell egy intézmény, valami, ahol az ellenzék nem csupán reagál a Fideszre, hanem kezdeményez, megmutatja magát, céljait.

A Fidesz jelenlegi hecckampányával végképp a demokratikus Magyarország ellenségévé vált. A demokratikus ellenzéknek egyetlen lehetősége maradt: becsületesen kell(ene) politizálnia.

Nincs más hátra, ki kell állni, mint a kémény: lássák.