Rendőrállam előkészítése zajlik

Németh Péter 2020. május 20. 08:44 2020. máj. 20. 08:44

A magyar kormány talán legrejtélyesebb figurája Pintér Sándor. Az egykori főrendőrt, ciklusokon átívelő belügyminisztert még az ellenzék sem szokta támadni. Állítólag szabad vegyértékekkel rendelkezik minden irányban. Hogy Orbán Viktor miért ragaszkodik hozzá mégis, arról sokféle legenda kering. A rosszindulatú megközelítés szerint, ő tud a legtöbbet a miniszterelnökről. Illetve szinte mindent – jelentsen ez bármit.

Mi tagadás: Pintérről ritkán szivárognak ki hírek, a tárca belső ügyei is többnyire a minisztérium épületén belül maradnak. Maga a miniszter nagyon ritkán szólal meg. Visszavonulásáról már többször keringtek információk. A végén ezek mind hamisnak bizonyultak; Pintér maradt a helyén. 

Orbán a járvány kezdetén, az operatív törzs megalakításakor, Pintért nevezte ki annak vezetőjévé, és most, a csendesülő szakaszban, újabb megbízást adott neki. Hogy pontosan mit, azt nem lehet tudni. Konkrét választ erre a kérdésre az ATV sem kapott. Csak találgatni lehet, hogy vajon mi a kormányfő jövőbeni célja. Az ATV megkérdezte Mikecz Dániel elemzőt (Republikon), aki arra a kérdésre, hogy netán Kásler Miklós menesztésének előjeleként kell gondolnunk Pintér Sándor egészségügyi mozgására, azt a választ adta, hogy „jellemző a kormányfőre, hogy miniszteri pozíciót nem cserél, hiszen az valamilyen szinten vereséget, a kudarc beismerését jelentené. Ehelyett inkább portfóliókat, felelősségi területeket ruház át egyik miniszterről a másikra, ezzel tulajdonképpen megmentve a miniszterét attól, hogy be kelljen ismernie a kudarcát.”

Lehet igazság az elemző szavaiban – már ami Orbán Viktor vereségtűrő képességét illeti. Kétségtelen, hogy nem jellemző rá bármely tévedésének beismerése – én magam nem is emlékszem ilyenre –, annál inkább a trükkös, a valódi indokokat elfedő megoldások keresése. Ezzel együtt, a „piaci” hírek már régóta arról szólnak, hogy az EMMI vezetőjét meneszteni fogják, ami ha így is volt, a koronavírus megjelenése megmentette őt. Bár ez a megmentés meglehetősen gyenge kifejezés: a volt kórházigazgató feltehetően jobban járt volna, ha eltávolítják, Sok kárt okozott a tárcájának, a kormánynak, végü is magának Orbán Viktornak, de leginkább önmagának. A presztízsét ugyan már minisztersége első napjaiban sikerült elveszítenie, de a március eleje óta tartó időszak egy nevetséges, komolytalan ember szerepébe tolta őt.

Akkor tehát Pintér Sándor? Nyilván nem gondolhatjuk egy percig sem, hogy Orbán majd egy még nagyobb tárcát hoz létre, és az EMMI-t betolja a Belügyminisztérium alá. Mégis, kell lennie egyfajta értelmes magyarázatának, hogy egy ízig-vérig rendőr kap felhatalmazást – mire is? Ő kezd el tárgyalni a Magyar Orvosi Kamarával, noha még az operatív törzs vezetőjeként sem lehetne ez a dolga. Kiváltképp nem, hogy a jövőről, az egészségügy és a kórházi rendszer átalakításáról értekezzen bárkivel is.

Juhász Ferenc, volt honvédelmi miniszter, azt nyilatkozta portálunknak, hogy szerinte a kórházparancsnokok a veszélyhelyzet lefújása után is megmaradnak az intézmények élén, de ha ez lenne az indok, akkor a honvédelmi minisztert – horribile dictu Németh Szilárdot – bízta volna meg a feladattal Orbán. Nem ezt tette, amiből az is következik, hogy e tárca irányítóit sem tartja alkalmasnak egy ilyen horderejű kérdés megoldására. De, tesszük fel magunknak újra: mi a kérdés? Valójában mit kell megszerveznie Pintér Sándornak? Mi lehet a dolga az egészségügyben? Talán valamilyen titkos információs rendszer kidolgozása és felállítása? A katonai vezetők becsatlakoztatása a belügyi rendszerbe? Egyfajta félelem az ott dolgozók elégedetlenségi mozgalmától?

Onnan indultunk, hogy a belügyminiszter a magyar kormány egyik legrejtélyesebb figurája. Új szerepvállalása nem csak őt, a kormány működését is még furcsábbá teszi. Tudjuk, hogy Orbán Viktor a politikát harci terepként kezeli, de arra nem gondoltunk, hogy egy rendőrállam előkészítése zajlik. De, ha nem az – akkor micsoda?