Rendőrségi felhívás az öngyilkos netes csoport ügyében

HírKlikk 2017. április 4. 06:12 2017. ápr. 4. 06:12

A napokban különböző forrásokból olyan hírek jelentek meg, amelyek egy, az interneten szerveződő, öngyilkosságra felhívó, abban segédkező jogellenes tevékenységre hívták fel a figyelmet. A rendőrségre - az elmúlt hónapokban - nem érkezett bejelentés az ún. "Kék Bálna" csoport tevékenységével, illetve annak a magyarországi fiatalokra gyakorolt végzetes hatásával kapcsolatosan.

ORFK Kommunikációs Szolgálata ugyanakkor a felhívja a figyelmet, hogy az online világban, az interneten számos veszéllyel találkozhatunk, bűncselekmények, szabálysértések áldozataivá válhatunk, de mi is árthatunk másoknak.

Rendkívül fontos a tudatos internet-használat, mind a fiatal, mind pedig a felnőtt korosztály tekintetében. A legsérülékenyebbek a gyermekek és a fiatalok, ezért a felnőtt társadalom irányukba felelősséggel tartozik.

Fontos, hogy a betartsuk és betartassuk a biztonságos netezés szabályait. Ebből néhány:

- számos olyan program van, amely védelmet biztosít, és biztonságos böngészést tesz lehetővé: erről az internetszolgáltatónk, valamint az általunk használt programok nyújtanak információt;

- a szülők meghatározhatják, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak meg, vagy mennyi időt tölthetnek a neten;

- a közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról; semmilyen formában ne osszuk meg például lakcímünket, telefonszámunkat, vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetünk adatait;

- ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat, vagy ismerőseiket; a személyiségi jogok a neten is élnek.

Beszélgessünk a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról (ahogy a mesékről is). Célszerű megkérni a gyermekünket arra, hogy időnként mutassa meg a profiloldalát. A szülők vegyenek részt a gyermek virtuális éltében is. Mindezt akkor lehet megvalósítani, ha a szülő és a gyermek között kialakul egy kölcsönös bizalom. Ehhez az szükséges, hogy nap, mint nap szakítsanak időt gyermekükre, bizalmas beszélgetésre, közös időtöltésre függetlenül attól, hogy a gyermek apróbb, vagy már lázadó tizenéves.

A rendőrség iskolai programjainak része a biztonságos internetezésre, az online veszélyekre való felhívás, a gondok és problémák interaktív megbeszélése. A biztonságos internethasználattal kapcsolatban készült tájékoztató ezen az oldalon érhető el.

Ha további információra van szükségük, forduljanak bizalommal a rendőrség bűnmegelőzési egységeihez.

A tudatos internethasználattal és a segítség számtalan lehetőségével találkozhatunk még többek között az alábbi oldalon: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány (http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu) honlapon, ahol chatelve is értekezhetnek, de a 06-1-116-111-es telefonszámon is elérhetőek

A káros tartalmakról a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság várja a bejelentéseket.
Forrás: police.hu