Rendőri fizetésemelés: a kormány nem mond igazat

Nagy András 2019. január 9. 15:14 2019. jan. 9. 15:14

Amit a kormányzat mond, az nem igaz - jelentette ki a Hírklikk megkeresésére a rendőrszakszervezet főtitkára. A kormány év eleji béremelési bejelentése kapcsán komoly vita alakult ki a napokban, Pongó Géza erre reagálva nyilatkozott portálunknak.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár szerint 2015 óta átlagosan 50 százalékkal emelkedett a hivatásos rendőrök bére. A rendőrök szerint viszont sokan most is csupán 120-150 ezer forintot keresnek havonta. Ennek alátámasztására a napokban több fizetési értesítőt is közzétettek a Zsaruellátó nevű Facebook-csoportban.

A banki sms-ek másolatain sok esetben a fizetést folyósító kapitányság neve is látszik, a decemberi fizetéseket tartalmazó Facebook-posztokból pedig az látszik, hogy még mindig előfordulnak 120-130 ezer forint közötti bérek a magyar rendőri állományban. Ezt erősítette meg Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára is.

Az évekkel ezelőtt beígért életpályamodellből nem lett semmi, helyette egy bértáblát kaptak a kollégák – mondta. A mintegy 37 ezer fős hivatásos állomány tagjainak jelenleg is e szerint utalja az állam a fizetésüket, de sokan közülük már az első, mintegy 30%-os béremelés után sem kaptak többet kézhez, mint annak előtte – tette hozzá.

Pongó Géza hangsúlyozta: az állomány harmada semmilyen emelésben nem részesült eddig a bértábla kötöttségei miatt, ráadásul az általános bérszínvonal-emelkedés miatt mára az is elinflálódott, amit esetleg kaptak. Hogy idén végül mekkora növekményben részesülhetnek, még nem tudni, de az, hogy az évi 5%-os béremelés általános járna mindenkinek, biztosan nem igaz – jelentette ki.

A szakszervezeti vezető hozzátette még, hogy ma egy átlagos, tiszthelyettesei állományú rendőr, éjszakai műszakot és ünnepnapi szolgálatot is vállalva 150-200 ezer forintot vihet haza havonta nettóban, ami jelentősen elmarad a magánfszérában dolgozó alkalmazottak 250-300 ezres fizetésétől. A fenti összeg jelentős túlórával némileg feljebb tornászható ugyan, ám ma már ezzel sem tudják elérni a versenyszektorbeli fizetéseket az állományban dolgozók. Ennek már a közeljövőben is nagyon erős elszívó hatása lesz szerinte.

És ha már túlóra: Pongó Géza itt felhívta a figyelmet, hogy a rendőröket már az eddig hatályos jogszabályok szerint is évi 416 óra túlmunkára lehetett kötelezni, ennek ellenére természetesen a rendőrszakszervezet szolidáris a január óta évi 400 órás túlórakerettel sújtott magyar munkavállalókkal.