Rengeteg magyar már így kapja a nyugdíját

HírKlikk 2018. október 11. 05:58 2018. okt. 11. 05:58

Jelentősen megnőtt a bankszámlára utalt nyugdíjak és egyéb családi juttatások aránya. Az állam százmilliókat spórolt a postaköltségeken.

Az elektronikus utalások elterjedése öt év alatt 1,8 milliárd forint megtakarítást hozott a Magyar Államkincstár közlése szerint - írja a Világgazdaság nyomán a Pénzcentrum. Tavaly csaknem 220 ezerrel, 15 százalékkal kevesebb - mintegy 1,185 millió - megbízást kellett kiadni a Magyar Postának a nyugdíjak kézbesítésére havonta, mint 2013-ban.

Tavaly a nyugdíjak több mint 60 százaléka már átutalással érkezett. Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár a lapnak kifejtette: a készpénzforgalom fenntartása éves szinten mintegy 450 milliárd forintos társadalmi költséggel jár. Hozzátette, a folyamat öngerjesztő, hiszen aki elektronikusan utaltatja juttatásait, az vélhetően ilyen formában költi is el a pénzét - egyre többen ismerik fel ugyanis, hogy így időt és pénzt spórolnak, hiszen a készpénzfelvétellel szemben a kártyás vásárlás ingyenes, és sokszor kedvezménnyekkel is jár, ha valaki elektronikusan fizeti számláit.

Az MNB adatai szerint öt év alatt 13 százalékról 24,3 százalékra nőtt a bankkártyás és egyéb elektronikus úton fizetett áruk, szolgáltatások értéke, és csaknem megduplázódott - 24,3 százalékról 43,9 százalékra emelkedett - a közüzemi számlák elektronikus formában történő befizetése.