Rengeteg radioaktív vizet akar az óceánba önteni Japán – Dél-Korea perelni fog

HírKlikk 2021. április 14. 21:00 2021. ápr. 14. 21:00

A Nemzetközi Tengerjogi Bírósággal vizsgáltatná felül Szöul a japán kormány döntését, amely szerint a sérült fukusimai atomerőműben felgyülemlett radioaktív vizet kezelés után a tengerbe engedik – derül ki a dél-koreai elnök szóvivőjének a kormány szerdai zárt ülése után tett bejelentéséből.

A tájékoztatás szerint Mun Dzse In dél-koreai elnök felkérte a kabinet tagjait, hogy „aktívan vizsgálják meg” a jogi lépések kínálta lehetőségeket, továbbá mély aggodalmát fejezte ki Tokió döntése miatt Japán szöuli nagykövetének, Aibosi Koicsinak is, kiemelve, hogy földrajzilag Dél-Korea található a legközelebb Japánhoz, és a két ország egyazon tengeren osztozik. Szuga Josihide japán miniszterelnök kormánya azt követően hozta meg határozatát, hogy eltelt egy évtized az ország legsúlyosabb, a Fukusima-I atomerőműben bekövetkezett atomkatasztrófája óta.

A tervek szerint az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) várhatóan két év múlva kezdi meg a víz tengerbe engedését. A vállalat hatalmas tartályok százaiban több mint 1,2 millió tonna vizet tárol a helyszínen. Az üzemeltető szerint jövő őszre elfogy a tárolásához szükséges kapacitás.

A telephelyen a sugárszennyezett vizet fejlett folyadékfeldolgozó rendszerrel kezelik, de a tríciumot – a hidrogén egyik radioaktív izotópját – nehéz kivonni a vízből. A tervek szerint a tríciumos vizet addig hígítják, amíg a radioaktivitása 1500 becquerel alá esik, ami a japán biztonsági előírások által megengedett koncentráció negyvened része, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ivóvízre vonatkozó irányelvének hetede. A kormány és az üzemeltető szerint a trícium alacsony koncentrációban nem káros az emberi egészségre.

Civil csoportok és egyes szakértők viszont bírálták a japán kormányt a terv magyarázatának és a konszenzusépítő erőfeszítések hiányáért. A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet helyi részlege közölte, hogy a csoport határozottan elítéli a kormány döntését, mivel az „teljesen figyelmen kívül hagyja a fukusimai emberek jogait és érdekeit, valamint Japán tágabb környezetét és az ázsiai-csendes-óceáni régiót”.

A kínai külügyminisztérium a hivatalos weboldalán kedden közzétett közleményben súlyos aggodalmát fejezte ki, és hangsúlyozta: Japánnak nem lenne szabad önkényesen az óceánba engednie a sugárszennyezett vizet, amíg erről nem jutott megállapodásra az érintett országokkal és a nemzetközi közösséggel, valamint nem merítette ki minden más, biztonságos megoldás lehetőségét.

Forrás: MTI