Repedés Pesterzsébeten

Lovász Péter 2019. október 30. 13:40 2019. okt. 30. 13:40

Ha ti így, akkor ebben mi nem veszünk részt! Nagyjából talán így fordítható magyar nyelvre a Momentum két pesterzsébeti képviselőjének durcás közleménye, amelyben felmondják a képviselő-testületben a szervezett együttműködést az ellenzéki pártokkal. A képviselők tiszteletdíjának emeléséről szóló fontos előterjesztést az ülés előtt öt perccel kapták meg, s ez máris ok volt az együttműködés megszakítására.

„Azt tapasztaltuk, hogy a partneri viszony a választásokat követően megbomlott. Az MSZP és a DK hatalomgyakorlási stílusát a Momentum Mozgalom nem tudja magáévá tenni, így az önkormányzat közös irányításának nem láttuk érdemi lehetőségét, a felkínált bizottsági elnöki tisztségeket nem vállaltuk el – írta a Momentum helyi szervezetének közösségi oldalán Somodi Klára és Szőnyi Attila önkormányzati képviselő.“ Azért a testületben megmaradnak - nyugtatták meg a közvéleményt -, s konkrét ügyekben természetesen továbbra is nyitottak az együttműködésre.

Ilyen az, amikor kopogtat a valóság a frissen megválasztott, tapasztalatlan képviselők ablakán, s kiderül, hogy a Momentum lelkes és ifjú politikusainak lilával elegyes rózsaszín álmai nem mindig kapnak helyet a politikában. A politika ugyanis nem méznyalás, hanem érdekek ütközése és ütköztetése - jó esetben a kerületi lakók érdekében. De olykor szóba kerül a képviselő-testület saját érdeke is. Ez ügyben általában teljes az összhang a megválasztott képviselők között, most azonban a vita és a döntés módja tüstént repedéshez vezetett.

Kiszámítható volt, hogy a nagyon is vegyes színezetű új önkormányzati testületekben lesznek politikai indíttatású viták. A Momentum minden képviselője ezekben most (még) a folttalan jó lélek megjelenítője, erkölcsi magaslaton áll, s vindikálja magának a jogot, hogy politikai múlttal terhelt képviselőtársai felett ítélkezzen - egyelőre talán azon az alapon, hogy rájuk még soha nem fröccsent sár. (Nem mellesleg pedig akár igazuk is lehet a vitában!) De csak ők tudják mit szabad, mit lehet, mit kell, hogyan kell, hogy az új, ellenzéki önkormányzatok a települések népének elégedettségére működjenek? A Momentumnak erre van alapja, s építenek is erre teljes joggal.

De a tapasztalatlanság még nem erkölcsi erő és nem is feltétlenül erkölcsi tisztaság, és végképp nem bázis a helyes politikai döntéshez konkrét ügyekben. Az újoncok számára mindig meglepő, hogy kisebb-nagyobb döntési helyzetekben mily sokféle szempontot kell egyeztetni a képviselők megnyeréséhez és a lakosság többségének támogatásához. És még a jó és szükséges döntések után is lesznek elégedetlenek, mert alig akad olyan határozat, amely valamilyen szempontból valakik érdekeit ne sértené, ha a többség jól is jár vele.

A konkrét ügy részleteinek ismerete nélkül bízvást leírható: nem lenne szabad sértődötten kivonulni az együttműködésből az első vita után (ámbár érzékeny kérdésről szólt) mert hosszú távon sokkal nagyobb érdekek fűződnek az ellenzéki szövetség fenntartásához, mint a Momentum helyi vélt vagy akár valódi erkölcsi pozícióinak megőrzéséhez - még ha adott ügyben akár igazuk is volt.