Rétvári: az ukrán nyugdíjasok is jogosultak a rezsiutalványra

HírKlikk 2019. szeptember 13. 16:57 2019. szept. 13. 16:57

Vadai Ágnes arról kérdezte az EMMI-miniszterét, hogy kapnak-e rezsiutalványt az ukrán nyugdíjasok.

Vadai a következőket kérdezte:

  • Jár-e a rezsiutalvány annak az ukrán állampolgárnak, aki az 1963-as egyezmény szerint magyar nyugdíjra jogosult?
  • Amennyiben igen, vizsgálják-e, hogy a kedvezményezettek megfelelnek-e az 1963-as egyezmény feltételeinek, különös tekintettel az életvitelszerű magyarországi tartózkodásra és a valóban létező lakóhelyre?
  • Mit kezd az amúgy nem névre szóló utalvánnyal az az ukrán állampolgár, aki valójában nem lakik itt, Magyarországon kiegyenlítendő gáz- és villanyszámlája sincs?
  • Mennyibe kerül ez az ukrán nyugdíjasoknak szánt különjuttatás a magyar költségvetésnek?

 

Vadai Ágnes emlékeztetett rá, hogy az 1963-as egyezmény most is hatályos, mert az Orbán-kormány az elmúlt kilenc évben nem volt hajlandó fölmondani, noha közismert, hogy „főleg az utóbbi időben rengeteg visszaélés történt ezen a téren: ukrán állampolgárok Magyarországon létesített fiktív lakcímmel és Ukrajnában beszerzett hamis jövedelemigazolással olykor havi háromszázezer forintot vesznek föl nyugdíj címén” – idézi a 24.hu.

Mint írta, ilyen ügyekben nemcsak nyomozás folyik, hanem több esetben büntetőeljárás is indult.

Rétvári Bence államtitkár azzal oktatta ki az ellenzéki politikust, hogy gyurcsányozott és bajnaizott, illetve felsorolta, mi mindent vett el a baloldal a nyugdíjasoktól, ellentétben velük. Szerinte már a szocialisták is felülvizsgálhatták volna a magyar-szovjet szociálpolitikai egyezményt, mégsem tették, ők pedig majd egy modern egyezményt akarnak kötni.

A kereszténydemokrata politikus arra nem tért ki, hogy 2009-ben a Bajnai-kormány már előkészítette az egyezmény felmondását, arra viszont igen, hogy a kormány támogatja a kárpátaljai magyarokat, akik ellen Vadai Ágnes nyilvánvalóan csak hangulatot akar kelteni.

Válasza érdemi része szerint nyugdíjat egyébként csak az kap, aki megfelel mindenben az egyezmény feltételeinek, ők viszont a rezsiutalványra is jogosultak. Azzal nem foglalkozott, hogy ez a költségvetésnek mennyibe kerül.