Rétvári: Bangóné ne riogasson!

Nagy András 2018. augusztus 14. 15:05 2018. aug. 14. 15:05

Június vége óta tudjuk, hogy hosszú éveken át rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedett 200 ezer magyar beteg. A 2012 óta forgalmazott, valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentők ügyében az elmúlt másfél hónapban meg tudott szólalni a gyógyszerész-szakma (megjelölték a mérgező gyógyszereket). Nyilatkozott a gyártó (elismerte a szennyezést). A gyógyszertárak visszavették a rákkeltő készítményeket. Az ügyészség pedig nyomozást kezdeményezett az ügyben.

Nagyon helyesen, a több százezer magyar beteget és családjaikat érintő botrány ugyanis nem maradhat következmények nélkül. A közvélemény pedig nem csak a felelősök felelősségre vonását várja teljes joggal, hanem az ügy kapcsán felmerülő alapvető kérdések megválaszolását is.

Hogy történhetett meg, hogy rákkeltő anyag került 200 ezer magyar gyógyszerébe? A kormány mióta tudott a tömeges mérgezésről? Miért nem tájékoztatták a betegeket, hiszen a TB-rendszerban pontosan látják, ki mekkora dózist kapott. Indul-e államilag finanszírozott szűrőprogram az érintettek körében? Mi garantálja, hogy ilyen többet nem fordul elő Magyarországon? Satöbbi.

A kormány másfél hónapig hallgatott, tegnap viszont végre megszólalt az ügyben. Pontosabban a parlament honlapjára felkerült egy államtitkári válasz, amit Rétvári Bence küldött a szocialista Bangóné Borbély Ildikónak, aki lényegében a fentieket kérdezte az illetékes Emberi Erőforrás Minisztériumától.

Rétvári Bence csak az egyik, ám alighanem a legpofátlanabb államtitkára az EMMI-nek. Azt a választ sikerült megfogalmaznia ugyanis az ügyben feltett konkrét kérdésekre, hogy „a hazai betegellátás megbízható, minőségi és magas színvonalon való biztosítása kiemelt kormányzati cél”, illetve, hogy „az állami szervek (…) a jövőben is mindent megtesznek annak érdekében, hogy az érintett betegek gyógyszerellátása folyamatos és biztonságos legyen.”

A fenti mondatokat Rétvári akár a minisztériumi mellékhelyiség falára is odaírhatta volna, ez a válasz ugyanis körülbelül ennyit ér az érintett betegek, a családjaik, meg a válaszokra váró magyar közvélemény számára. Ha ugyanis az állami szervek mindent megtettek volna, most nem kellene Magyarország történetének legnagyobb gyógyszerészeti botrányáról beszélni.

Az államtitkár a válasza végére még odaírta Bangónénak, hogy „pusztán politikai érdekből ne riogassa a magyar lakosságot”. Megkerestük az MSZP-s képviselőt, aki a riogatás vádjára annyit reagált: „Sajnálom, hogy Rétvári Bence kétszázezer magyar állampolgár érdekeinek képviseletét riogatásnak tartja. Ennyit róla, és a magyar kormányról.