Rétvári Bence hazudott a nyugdíjakról

Korózs Lajos 2020. január 3. 14:17 2020. jan. 3. 14:17

Még el sem kezdődött az év és már hazudnak nyugdíj ügyben.

Vegyük sorra Rétvári Bence állításait. Először is azt mondja, hogy 3,5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak múlt év eleje óta. Másik állítása, hogy várhatóan az idén is magasabb lesz az infláció a tervezettnél. Harmadik állítása, hogy célul tűzték ki: a nyugdíjak megőrizzék az értéküket, kövessék az inflációt.

Vegyük akkor sorba az állításokat:

1. A múlt év januárjában a nyugdíjak 2,7 százalékkal emelkedtek, miközben a vak is látta (plusz az MNB és a KSH) hogy magasabb lesz az infláció, mint amit ők a költségvetési törvénybe beterveztek. Így minden egyes nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy a kormánynak hitelezett novemberig, hónapról-hónapra. Miközben erre a költségvetés nem volt rászorulva! A törvényi szabályoknak megfelelően, ezt kiegészítette a kormány novemberben, amely nem korrekció, csak az elmaradt finanszírozás utólagos kifizetése – a kamatok nélkül.

2. Pontosan tudják, hogy ebben az évben is magasabb lesz az infláció. A vak is látja – és a Matolcsy vezette jegybank is –, hogy közel 3,5 százalékos lesz az idei inflációs ráta, tehát ebben az évben ismét hiteleznek a nyugdíjasok a kormánynak. És ha szerencséjük van, az év végén kamat nélkül visszakapják, amit a kormány elvett tőlük.

3. Az inflációkövető nyugdíjemelési technika az évszázad átverése. Nem jelent mást, mint a pénz romlásának utólagos lekövetését. Magyarul: aki nyomorultul kevés nyugdíjból élt a múlt évben, annak Orbán Viktor garantálja, hogy az idén – de még jövőre is – nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni! Nem beszélve a bérektől való radikális leszakadásról!

Ezért követelem én is – az MSZP-vel és több civil szervezettel együtt – a svájci indexálás visszaállítását.

Ha már működne az úgynevezett svájci index, akkor most 6,5 százalékos nyugdíjemelésre kerülne sor!