Rétvári szerint egészségesebbek vagyunk, mint tíz éve

HírKlikk 2020. augusztus 13. 14:22 2020. aug. 13. 14:22

Az Eurostat felmérése szerint, tíz év alatt hét helyet javított Magyarország az egészségben eltöltött évek számában – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön, az MTI-vel.

A KDNP alelnöki tisztét is betöltő Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségben eltöltött évek száma olyan mutató, amely a várható élettartam minőségét vizsgálja, megmutatja, hogy mennyi egészségkárosodástól, betegségektől mentes életévre számíthatunk.

Magyarországon 2010 óta sokat javult a helyzet e tekintetben: az adatok alapján, több mint három évvel, pontosan 3,6 évvel nőtt az egészségben eltöltött évek száma – tette hozzá.

A kimutatás szerint, mind a férfiak, mind a nők esetében javuló tendencia látszódik 2010 óta. Míg akkor a férfiak mindössze 56,3 egészségben eltöltött évvel számolhattak, addig most már ez 60,4 az esetükben, a nőknél pedig 58,6 évről 61,8 évre nőtt ez a szám.

A politikus szerint, mindez azt is jelenti, hogy Magyarországon az emberek azzal számolhatnak, hogy 61,1 évet tölthetnek el egészségben, ami 3,6 évvel több, mint 2010-ben.

Tíz esztendővel ezelőtt az uniós rangsor végén helyezkedett el az ország: a 21. helyen állt, míg most, hét helyet javítva, a tizennegyedik, olyan államokat előzve meg, mint például Dánia, Finnország, Ausztria, Észtország, Luxemburg vagy éppen Hollandia.

Az Eurostat felméréséből az is kiderül, hogy bár az EU-átlag is növekedett, mind a férfiak, mind a nők esetében, Magyarországon kétszer akkora ütemben javult a helyzet, mint az EU-ban átlagosan.

„Ezek az adatok is visszaigazolják hazánk olyan intézkedéseit, mint a mindennapos testnevelés és a chipsadó bevezetése, a menzareform, a dohányzás visszaszorítása, az átfogó egészségügyi szűrőprogram, valamint a sportolási lehetőségek bővítése országszerte. Ezek mind hozzájárulnak az egészségesebb életvitelhez, így pedig mindannyian több egészségben eltöltött évre számíthatunk" – fogalmazott Rétvári Bence.

Forrás: MTI