Robban a bomba: lázadnak az orvosok a Honvédkórházban

HírKlikk 2018. augusztus 30. 08:12 2018. aug. 30. 08:12

A Honvédkórház 112 orvosa felmondta az önkéntes túlmunkáról szóló szerződéseit - tudta meg a Népszava.

A lap szerint az intézmény összesen 112 aneszteziológusa és tramuatológus szakorvosa szeptembertől a korábbi heti 60 óra helyett, csak 48 órát dolgozik, emiatt pedig a jövő hónaptól nem lesz könnyű megszervezni a műtéteket a fővárosi sürgősségi centrumban.

A lap saját információira hivatkozva azt írja, a kórház menedzsmentje az ügyeleti beosztással még valahogy megbirkózik, de az előre tervezett műtétekből biztosan visszavesznek, így valamennyi műtétes szakmában a várólisták növekedésére lehet majd számítani.

Az orvosok lépésének előzménye, hogy a Népszava szerint a Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható pénzeket az orvosoktól.

Volt olyan, aki júliusban százezer forinttal kevesebb fizetést kapott emiatt, de a többiek is megérezték, mert náluk is havi több tízezer forintos kiesést okozott az, hogy a kórház nem fizetett a túlórákért.

Az érintettek az elmúlt hetekben folyamatosan próbáltak egyeztetni a munkáltatóval, megállapodásra azonban nem került sor, erre egyfajta válaszlépés a túlmunkát érintő felmondássorozat.

A lap emlékeztet, az egészségügyben dolgozók normál munkaideje heti 40 óra, ezen felül a munkáltató további 8 órányi gyógyítást rendelhet, további 12-ről pedig önként, a munkavállaló dönt.

Mivel az állami egészségügyben egyre nagyobb gondot jelent az orvos- és a szakdolgozóhiány, a munkáltatók arra törekednek, hogy az önkéntes túlmunkát is a kórházakban dolgozzák le az orvosok, és ne mondjuk valamelyik magánrendelőben. Ezért cserébe extra pénz jár. Ez a Honvédkórházban azonban máshogy működik a lap információi szerint: pénzt csak azt kap, aki ténylegesen munkával töltötte az idejét, azaz, ha be voltak osztva. Ha azonban az idejüket nem a műtőben töltötték, akkor egy cent sem jár.