Románia, az úttörő: Jeruzsálembe költözik a nagykövetség

HírKlikk 2019. március 25. 16:30 2019. márc. 25. 16:30

Románia - első uniós tagállamként - Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át nagykövetségét, írja a Der Spiegel. Viorica Dancila román kormányfő vasárnapi bejelentésére hivatkozva. Elmondta: mély benyomást gyakorolt rá Donald Trump elnök decemberi döntése arról, hogy Jeruzsálemet elismerte Izrael fővárosának, és májusban áthelyezte oda nagykövetségét.

Trump bejelentése annak idején nagyot szólt, és különböző szempontok szerint akadt, aki provokációnak, régen esedékesnek, vagy éppen veszélyes egyoldalú lépének minősítette. Korábban már Csehország és Brazília is állást foglal diplomáciai képviselete áthelyezése mellett. Az áthelyezések erősen vitatottak: Jeruzsálem státusáról a nemzetközi közösség túlnyomó része szerint az Izrael és Palesztina közötti, jövendő béketárgyalásokon kell dönteni. Izrael egész Jeruzsálemet fővárosának követeli, a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet akarják egy majdani Palesztina állam fővárosának.

A román bejelentés olyan időpontban érkezik, amikor Románia tölti be az EU soros elnöki tisztségét. Az amerikai nagykövetség áthelyezése viszályt okozott az EU-ban: Federica Mogherini külügyi főmegbízott bírálta az amerikai döntést, de ezt nem tehette meg az egész Európai Unió nevében a román, cseh és magyar ellenállás miatt. 

Forrás: Hírklikk