Románia „Orbán Viktora" szövetkezni akar az igazival

HírKlikk 2022. január 17. 09:51 2022. jan. 17. 09:51

Az alig két éve alakult román szélsőjobbos párt elnöke, George Simion nagy híve Orbán Viktornak, de ez nem zavarja abban, hogy odahaza a magyar kisebbség ellen (is) uszítson.

Kifejezetten Nyugat- és EU-ellenes nézeteket képvisel, antiszemita, megveti a kisebbségeket és a melegeket, abszolút Putyin-barát. Azt is követeli, hogy a holokausztot ne tanítsák az iskolákban, mindezek ellenére népszerűsége egyre nő – írja a Népszava a Deutsche Welle cikkét szemlézve.

Soviniszta beállítottsága ellenére, az AUR Európában szövetkezni próbál a Fidesszel és a hasonló erőkkel. George Simion magát Románia Orbán Viktorának nevezi és szeretne kapcsolódni ahhoz a szélsőjobboldali szövetséghez, amelyet a magyar kormányfő igyekszik tető alá hozni. Viszont csaknem három éve személyesen vezette a rohamot, amikor embereivel együtt az Úz völgyében feldúltak egy 1. világháborús katonai temetőt, ahol magyar sírok is vannak.

A bukaresti parlamentben jelenleg az AUR-é a negyedik legnagyobb frakció, ám tevékenysége egyre nagyobb aggodalmat kelt, főként mert megmozdulásain sokszor ott vannak a neonácik is.

Forrás: Népszava